• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Holsbeeck: "We zullen nog meedoen om de titel"

  Herman Van Holsbeeck: "Tielemans tekent donderdag."

  Herman Van Holsbeeck heeft tijd gemaakt voor een lange babbel met Sporza. Een greep uit de onderwerpen uit het gesprek met de manager van Anderlecht, dat na zes speeldagen derde staat in de play-offs: de titelstrijd, Tielemans, Proto, Vanden Borre en de belasting van de drukke kalender.

  "De wil is er om weer kampioen te worden"

  Anderlecht boekte gisteren een broodnodige zege tegen Charleroi, dankzij een goal van Najar (kleine foto). "Het was zo'n match die je niet mocht verliezen", zegt Herman Van Holsbeeck. "En we hebben de mentaliteit getoond die we de laatste jaren altijd wel hebben in de laatste rechte lijn."

  "In onze play-offs tot nu hebben we één barslechte match gespeeld, die op Standard. Bij Club en Gent hebben we onverdiend verloren. Maar goed, je moet natuurlijk enkele van de kansen die je creëert ook binnentrappen."

  "Je voelt wel in de groep dat de wil er is om een vierde keer op rij kampioen te worden. We staan wel derde en hebben ons lot niet meer in eigen handen, maar we hebben wel het voordeel dat we nog drie keer thuis spelen."

  "We hebben al een pak punten laten liggen, maar we hebben ons laatste woord nog niet gezegd. De favorieten spelen allemaal nog eens tegen elkaar en als we zondag Club kloppen, krijgen die een ongelooflijke dreun. Ik denk dat de titel pas beslist zal worden in de laatste match."

  "De titel is belangrijk voor het Champions League-ticket. Dat brengt met 20 miljoen euro waanzinnig veel geld mee. En als de titel niet lukt, willen we tweede worden omdat je dan langs de barrages nog de kans hebt om de Champions League te halen. Derde worden zou niet goed zijn, maar dat is topsport. Er zal iemand derde moeten zijn."

  "Wintertransfers zonder meerwaarde"

  "Een van onze problemen is dat we deze winter twee transfers deden, met Marin en Rolando, en geen van beiden speelt. Marin is heel frêle en Rolando heeft niet gebracht wat we ervan dachten, ook al heeft hij een fantastisch cv. Ze moesten een meerwaarde betekenen, maar hebben dat niet gedaan."

  Herman Van Holsbeeck trekt wel lessen uit de (alweer) tegenvallende wintertransfers. "We leren dat we 200% moeten voortborduren op onze eigen jeugd. Jongens als Michael Heylen hebben in heel moeilijke omstandigheden al bewezen dat ze veel kwaliteiten hebben."

  "Er is in Anderlecht en België veel talent en we moeten twee keer nadenken voor we iets halen uit het buitenland. Het is de politiek van Anderlecht om bij onze club meer en meer onze eigen jongeren een kans te geven en er soms ook iets geduldiger mee te zijn."

  "Vijs aanspannen bij Vanden Borre"

  Is de wispelturige Anthony Vanden Borre de laatste tijd weer op weg om een probleemgeval te worden?

  "Hij is 26, maar hij blijft een jongen die bijna 24/24 begeleiding nodig heeft. We hebben dat anderhalf jaar gedaan hier", zegt Herman Van Holsbeeck.

  "Iedereen houdt natuurlijk zijn handel en wandel in het oog en nu zijn we weer dagelijks met hem bezig. Er zijn voetballers die een harde hand boven hen nodig hebben."

  "Anthony heeft soms reacties die je moeilijk kunt inschatten. Hij weet achteraf wel perfect wanneer hij iets fout deed en dan is het zoals op school zeker. Dan heb je leraars nodig die iets harder zijn. Hij heeft veel talent en kwaliteit, maar we moeten de "vijs weer wat strenger aanspannen"."

  Tielemans tekent donderdag voor 5 jaar

  Youri Tielemans wordt donderdag 18 jaar en Herman Van Holsbeeck verwacht hem dan op zijn bureau om een contract voor vijf jaar te tekenen. Of maakt de manager zich zorgen over die afspraak?

  "Ik was de voorbije maanden nooit echt ongerust. Dat hangt af met wie je te maken hebt en Youri weet perfect waar hij mee bezig is. Hij beseft dat dit de ideale club is voor zijn ontwikkeling."

  "Youri zei me zes maanden geleden: "Meneer Van Holsbeeck, maak je geen zorgen, op de dag van mijn verjaardag sta ik in je bureau en teken ik voor vijf jaar". Ik kan jullie eigenlijk nu al uitnodigen voor zijn persconferentie later deze week."

  "Reviewcommissie herbekijken"

  Silvio Proto wordt dinsdag bij de Reviewcommissie verwacht voor zijn onbestrafte fout bij de goal van Chevalier. Hij riskeert een schorsing.

  AA Gent stelde de "willekeurigheid" van de Reviewcommissie al aan de kaak en Herman Van Holsbeeck volgt die redenering.

  "Ik vind dat de reviewcommissie er moet zijn, maar heb vragen bij de manier waarop die nu functioneert. Ik zag sinds het begin van de play-offs al fouten, ook van Anderlecht-spelers, die onbestraft bleven. Als Vanden Borre opgeroepen was voor zijn fout op Simon, hadden we daar geen commentaar op gehad."

  "Maar als je die dingen voorbij laat gaan, bij ons en bij de concurrenten, en nu ineens roep je spelers op, heb ik daar vragen bij. Ofwel doe je het serieus van in het begin, maar nu is het de ene week wel en de andere niet. Ik denk dat dat moet herbekeken worden."

  Als Proto gestraft wordt, heeft Anderlecht wel een probleem in doel. "Het enige wat we kunnen doen is de straf aanvaarden. En we gaan ons niet wegsteken als zondag misschien Kudimbana in doel moet staan."

  "Proto zit ook misschien in een iets mindere periode. Het werkt hem op de zenuwen dat hij overal op de korrel genomen wordt. Maar hij is nog ongelofelijk gefocust om de titel te pakken."

  "Ook nadenken over de play-offs"

  Club Brugge kaartte aan dat het vermoeid is door de opeenstapeling van matchen door de geslaagde Europese campagne. "Ik vind ook dat we dat probleem eens moeten aanpakken", zegt Van Holsbeeck.

  "Wanneer je België moet vertegenwoordigen op de Europese scène en je heel veel matchen moet spelen, moet het toch mogelijk zijn om een extra dag te recupereren."

  "Het is natuurlijk een algemeen probleem. Er zijn veel goeie dingen in de play-offs, maar we moeten misschien toch eens in eer en geweten nadenken of er geen beloning kan zijn om eerste te worden na 30 speeldagen. Bijvoorbeeld een Europees ticket of drie extra punten."