• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Union vraagt UEFA om steun tegen competitiehervorming

  De competitiehervorming kan Union Sint-Gillis zuur opbreken (archief).

  Union Sint-Gillis ziet de competitiehervorming van de tweede klasse niet zitten. Door die hervorming kan het wellicht maar één seizoen doorbrengen in de tweede afdeling. Het vraagt daarom in een open brief om de steun van de UEFA.

  Union Sint-Gillis is derde geworden in derde klasse B, maar omdat de nummers 1 en 2 (Cappellen en Sprimont) geen licentie hebben voor tweede klasse mag Union promoveren. Op termijn wil de club zelfs naar eerste klasse. De competitiehervorming van het seizoen 2016-2017 dreigt nu roet in het eten te gooien.

  Vanaf 2016 zal de tweede klasse immers nog maar acht ploegen tellen in plaats van 18. Om te bepalen welke tien clubs naar derde klasse zakken, wil de voetbalbond kijken naar het gemiddeld aantal punten dat de clubs de drie voorgaande seizoenen verzamelden.

  Voor kersverse promovendus Union zal er maar één jaar in tweede klasse meegerekend kunnen worden. "Voor de twee seizoenen - die we in derde klasse doorbrachten - zal er een gemiddeld barema van 19 punten genomen worden", schrijft Jean-Marie Philips, de directeur van de club. "Dat zal bijna onomkeerbaar onze degradatie naar derde klasse betekenen."

  "Bovendien herinner ik mij dat de statuten van UEFA duidelijk stellen dat degradatie berekend moet worden op de sportieve resultaten van de club tijdens het laatste seizoen."

  Philips vreest dat zijn club dus onterecht naar derde klasse zal gestuurd worden. "Bovendien herinneren wij ons dat de UEFA zich in april 2011 nog duidelijk heeft uitgesproken tegen dit soort van degradatiesystemen."

  "We vragen de UEFA dus om te bevestigen dat zij dit standpunt nog steeds inneemt, zodat wij als club onze belangen kunnen verdedigen via gerechtelijke weg."