• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hermans: "Soms is het makkelijker om vanaf de tweede rij te winnen"

  Ben Hermans boekte gisteren in de Tour of Yorkshire zijn tweede overwinning van het seizoen. De BMC-Belg won eerder al de Brabantse Pijl en behaalt dus meer zeges dan zijn kopmannen Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet. "Ik kan nu misschien soms iets meer voor mezelf rijden", zegt Hermans.

  "Het was een heel lastig parcours", doet Ben Hermans het verhaal over de slotrit van de Tour of Yorkshire. "Met onze ploeg hebben we geprobeerd om het leider Nordhaug lastig te maken. Met Van Avermaet mikten we op een sprint, maar ik had mijn kans gezien om aan te vallen."

  Hermans won eerder de Brabantse Pijl en dus is zijn voorjaar meer dan geslaagd. "Dat was al het geval na de Brabantse Pijl en ook de Amstel Gold Race was zeer goed. Ik werd daarna ziek in de Waalse Pijl en dat was toch een domper. Maar met mijn tweede zege kan het niet meer stuk."

  Terwijl de BMC-kopmannen het niet kunnen afmaken, kan Hermans als knecht wel oogsten. "Ik krijg niet veel kansen om mijn ding te doen. Meestal is er iemand zoals Gilbert of Van Avermaet bij en moet ik hun kaart trekken. Maar soms is het makkelijker om vanaf de tweede rij te winnen dan als kopman."

  Heeft Hermans met zijn zeges dan een andere status afgedwongen? "Nog niet, maar ik krijg misschien een beetje meer erkenning", klinkt het. "Ik kan misschien soms iets meer voor mezelf rijden. Ik rijd nu de Ronde van Californië en ik denk dat ik daar iets meer vrijheid zal krijgen."

  Maar met zijn vuist op tafel slaan, dat doet Hermans (nog) niet. "Ik ben nog niet sterk genoeg om in de klassiekers of in WorldTour-koersen echt mijn ding te doen. Met goeie benen kan ik een top 10-plaats in een klassieker behalen, maar winnen is heel moeilijk."

  Over Britse wielergekte: "Overal staan er rijen toeschouwers"

  Nog even terug naar de Tour of Yorkshire, een nieuwe Britse koers op de wielerkalender. Meer dan 1 miljoen enthousiaste Britten moedigden het peloton de voorbije dagen aan. "Ongelofelijk", zegt Hermans. "Ik had de foto's uit de voorbije Tour al gezien, maar het was heel indrukwekkend."

  "Overal, ook waar je het niet verwachtte, stonden er rijen toeschouwers. Er was ook veel lawaai. Je kon soms niet praten met de renner die naast je reed. Je verstond hem gewoon niet."

  Is Vlaanderen toch nog altijd een stukje gekker van de koers? "Ik heb nog nooit de Ronde van Vlaanderen gereden, maar ik denk dat er in Groot-Brittannië toch meer volk op straat stond. Bij ons staat er op de Oude Kwaremont en de Paterberg veel volk, maar niet op de tussenstroken. Hier is dat wel het geval. Dat is heel speciaal."

  Enkele sfeerbeelden uit de Tour of Yorkshire: