• home
 • video
 • pas verschenen

  Compromis à la belge in Rally van Wallonië: Cherain wint voor Loix

  Freddy Loix (archief) legde een klacht neer tegen de uitslag.

  Na heel wat vijven en zessen is Cédric Cherain dan toch uitgeroepen tot winnaar van de Rally van Wallonië. Na de laatste rit had Freddy Loix nochtans de snelste totaaltijd, maar hij kreeg een tijdstraf omdat hij zich te laat meldde aan de laatste tijdcontrole. Cherain werd in eerste instantie tot winnaar verklaard, waartegen Loix een klacht indiende. Uiteindelijk kwam er een compromis.

  Het was een spannende editie van de Rally van Wallonië. Toch zijn het vooral de gebeurtenissen na de vierde BK-manche die de aandacht trekken. Voor de allerlaatste rit telde Loix amper 3,5 seconden achterstand op Cherain. In de laatste rit trok hij ten aanval en sprong hij over Cherain.

  Toen liep het echter mis. Loix reed volgens het roadbook naar de verzamelplaats in Jambes voor de tijdcontrole, maar hij kon door een hindernis niet meer voort. Loix moest achteruit rijden en besloot een niet-toegelaten weg te volgen tot aan de controle.

  Hij kon echter niet meteen achteruit omdat Cherain hetzelfde probleem ondervond. Cherain reed langs dezelfde weg als Loix naar de controle. Volgens de controleurs was Cherain op tijd, maar Loix twee minuten te laat.

  Daarna was het chaos troef bij de sportieve commissie. Cherain was eerst officieus de winnaar, daarna Loix, om 3,5 uur later toch Cherain te laten winnen. Loix kreeg 20 seconden straftijd (10 seconden per minuut te laat) en werd verwezen naar de vierde plek.

  Loix en zijn Skoda-team legden zich niet neer bij de uitslag. Ze dienden een klacht in bij de sportieve commissie. Die kwam zondagavond laat nog tot een compromis.

  "Voorstel voorkomt zaak voor sportieve rechtbank"

  De commissie oordeelde dat de klacht van Loix deels ontvankelijk is, maar dat de organisatie ook niet vrijuit gaat. Loix kreeg 10 seconden straftijd in plaats van 20. Zo wint Cherain en eindigt Loix tweede, voor Xavier Bouche en Benoit Allart.

  De organisatie van de rally reageerde met een persbericht: "Skoda aanvaardde het voorstel van de commissie. Het is een voorstel à la belge dat voorkomt dat de zaak voor een sportieve rechtbank zou komen, maar ook een voorstel dat niet laat vergeten dat het feest verbrod werd. Eigenlijk had iedereen moeten genieten van de fantastische en ongeziene ontknoping."