• home
 • video
 • pas verschenen

  Vijf "fights of the century" in het boksen

  Vannacht rond vijf uur Belgische tijd stappen Manny Pacquiano en Floyd Mayweather in de ring voor wat ze zelf "the fight of the century" noemen. Wij herinneren ons nog vijf legendarische boksduels uit de vorige en deze eeuw.

  1. Muhammad Ali VS Joe Frazier I (1971)

  "The Fight of The Century" is het eerste gevecht tussen Muhammed  Ali en Joe Frazier. Beide boksers zijn ongeslagen bij de start van de kamp. Frazier staat op dat moment op 26–0 met 23 KO’s, Ali op 31–0 met 25 KO’s.

  In een gevecht van 15 ronden gaat Ali in de laatste ronde neer door een linkse hoek van Frazier. Ali kan nog rechtkrabbelen, maar het kwaad is geschied. Joe Frazier wint door een unanieme beslissing van de jury.

  Later volgden er nog twee wedstrijden tussen Ali en Frazier. In 1974 wint Ali de rematch, net als hun derde gevecht, de “Thrilla in Manila” (1975).

  2. Muhammad Ali tegen George Foreman (1974)

  "The Rumble in The Jungle" vindt plaats in Kinshasa, Zaïre (nu Congo). George Foreman is regerend kampioen na een zege tegen Joe Frazier en is vastberaden om te winnen. Muhammed Ali is de underdog. Hij heeft even voordien verloren van zowel Joe Frazier als Ken Norten.

  Ali kiest in deze match voor een nieuwe strategie: "rope-a-dope". Hij blijft in de touwen hangen en laat Foreman op zijn armen en zijn lichaam slaan. In ronde 8 is Foreman moe van alle inspanningen. En dan slaat Ali toe. Foreman wordt KO geslagen door een reeks van geweldige slagen van Ali.

  3. Marvin Hagler tegen Thomas Hearns (1985)

  "The War" is een gevecht tussen twee boksers die bekend staan om de vele KO’s waarmee ze winnen. Er worden enorm veel "power punches" uitgedeeld. Toch blijven beide boksers recht.

  De eerste ronde in dit gevecht is volgens velen de beste ronde ooit in de boksgeschiedenis.

  In ronde drie wordt Hearns door een bebloede Hagler tegen de grond gewerkt. Game-over.

  4. Mike Tyson tegen Evander Holyfield I (1996)

  "Finally" Holyfield is de underdog tegen bad boy Mike Tyson. Toch krijgt Tyson het hard te verduren. In ronde tien wankelt Tyson na een slag van Holyfield. In ronde 11 gaat het licht definitief uit bij Tyson.

  Het verloop van de rematch tussen Tyson en Holyfield kennen de meeste mensen beter. Tijdens "The Sound and the Fury" (1997) wordt Tyson gediskwalificeerd omdat hij een stuk van Holyfields oor bijt. 

  5. Micky Ward tegen Arturo Gatti (2002)

  Micky Ward en Arturo Gatti tekenen voor een van de brutaalste gevechten in de boksgeschiedenis. Beide boksers delen enorm veel klappen uit, in een gelijk opgaande wedstrijd. 

  Tot en met ronde negen. Ward werkt Gatti tegen de grond met een geweldig 'kidney shot'. Ward wint de wedstrijd door een meerderheidsbeslissing. Later wordt er van Mickey Ward de film “The Fighter” gemaakt.