• home
 • video
 • pas verschenen

  Wiggins: "Ik voel me bevrijd, ik kan mijn gang gaan"

  Wiggins ruilt in Yorkshire Team Sky in voor een eigen ploeg.

  Vandaag begint de Tour de Yorkshire. Blikvanger op de Britse wegen is Bradley Wiggins. "Ik ben hier niet om te winnen, maar ga wel aanvallen." Spurtbom Marcel Kittel maakt vandaag zijn wederoptreden na drie maanden afwezigheid door ziekte.

  Parijs-Roubaix was de laatste grote wedstrijd van Bradley Wiggins voor Team Sky. Vanaf nu legt Wiggins zich toe op het werelduurrecord en de Olympische Spelen in Rio volgend jaar. De Tour de Yorkshire is wellicht een van de laatste wegkoersen voor de Tour-winnaar van 2012, die met een eigen ploeg aan de start komt.

  "Ik kom niet naar hier om te winnen", zegt Wiggins. "Maar ik voel me bevrijd en kan mijn gang gaan. Ik wil vooral werken voor mijn jonge ploegmaats."

  "Ik ben niet meer de Bradley Wiggins van 2012. Ik ben tien kilo zwaarder en ik heb een baard."

  De organisator van de wedstrijd hoopt dat de fans massaal hun Tour-winnaar komen uitwuiven. "Je gaat getuige zijn van een stukje geschiedenis, dus breng je kinderen en kleinkinderen mee."

  Zijn ex-ploeg, Team Sky, is op zijn hoede voor Wiggins. "We weten dat we hem geen ruimte mogen geven. Als je hem tien seconden geeft, zie je hem nooit meer terug", vertelt kopman Ben Swift, die gelooft in zijn eigen kansen. "Het parcours is te zwaar voor de sprinters. Je moet de korte en steile hellingen goed kunnen verteren."

  Wie zijn volgens Swift zijn grootste rivalen? "Greg Van Avermaet, die kan wat beter klimmen." Het is volgens de Brit zondag ook uitkijken naar Thomas Voeckler.

  Kittel: "Nog niet in topvorm"

  Marcel Kittel maakt in Yorkshire zijn comeback na drie maanden afwezigheid. De Duitse sprinter sukkelde met een virus en kwam voor het laatst in actie in de Ronde van Qatar.

  "Ik ben nog niet in topvorm, maar het is een begin. Ik ben hier niet met een specifiek doel voor ogen."