• home
 • video
 • pas verschenen

  Nordhaug schenkt Sky openingsrit in Yorkshire, Kittel stapt af

  Nordhaug klopte Voeckler op de meet.

  Lars Petter Nordhaug heeft als eerste zijn naam geschreven op de erelijst van de Tour van Yorkshire. De Noor spurtte naar de zege in de eerste etappe van de gloednieuwe rittenkoers. Favoriet Marcel Kittel moest opnieuw een tegenvaller incasseren.

  De eerste editie van de Tour van Yorkshire kon meteen op veel belangstelling rekenen in Engeland. Een massa toeschouwers zag 139 renners zich op gang trekken voor de openingsetappe van Bridlington naar Scarborough.

  Mark Christian reed Team WIGGINS een eerste keer in de kijker. Met zijn vier handlangers (Chetout, Quaade, Stewart en Dunbar) sprokkelde hij bijna vijf minuten bij elkaar. Toen vond Team Sky het welletjes en verhoogde het tempo in het peloton. De voorsprong van de kopgroep smolt als sneeuw voor de zon.

  Voor Marcel Kittel ging het dan al te snel. De Duitse spurtbom maakte in Yorkshire zijn rentree, nadat hij sinds de ronde van Qatar in februari van het toneel was verdwenen door een virus. Maar hij was duidelijk nog niet volledig klaar voor de competitie en stapte af.

  Onze landgenoot Tim Declercq (Topsport Vlaanderen) was de volgende die zijn kans waagde. Hij kreeg het gezelschap van Quemeneur, maar ook dat duo kreeg weinig respijt van Sky.

  In de slotfase zette Sky zelf de puntjes op de i. Lars Petter Nordhaug was de snelste in een spurt met een kleine groep. Thomas Voeckler werd tweede. Greg Van Avermaet was de beste Belg op de zesde stek.

  Ploegleider: "We blijven met Kittel werken aan de volgende doelen"

  Marc Reef, de ploegleider van Giant-Alpecin, was niet verwonderd dat Marcel Kittel de finish van de eerste etappe niet haalde. "Het was een zware rit. Vanaf de tweede beklimming ging het tempo sterk de hoogte in en dat was niet goed voor Marcel."

  "Uiteraard wisten we dat Kittel nog ver van zijn beste vorm was en door het hoge tempo moest hij opgeven. Voorlopig houden we ons aan ons plan met Kittel en blijven we werken aan zijn volgende doelen."

  Kittel beaamde dat zelf op Twitter. "Dit was niet de beste comeback van het jaar, maar misschien kwam deze koers te vroeg. Ik blijf vechten en zal terugkomen."

  Uitslag rit 1 Tour van Yorkshire:

  1. Lars Petter Nordhaug (Noo/Sky) 174km in 4u22'38"
  2. Thomas Voeckler (Fra/Europcar) z.t.
  3. Stephane Rossetto (Fra/Cofidis) z.t.
  4. Samuel Sanchez (Spa/BMC) z.t.
  5. Philip Deignan (Ier/Sky) z.t.
  6. Greg Van Avermaet (BMC) op 1'10"
  7. Anthony Turgis (Fra/Cofidis) op z.t.
  8. Erick Rowsell (Eng/Madison Genesis) z.t.
  9. Richard Handley (Eng/JLT Condor) z.t.
  10. Huub Duyn (Ned/Roompot) z.t.

  Algemeen klassement Tour van Yorkshire:

  1. Lars Petter Nordhaug (Noo/Sky) in 4u22'38"
  2. Thomas Voeckler (Fra/Europcar) op 04"
  3. Stéphane Rossetto (Fra/Cofidis) 06"
  4. Samuel sanchez (Spa/BMC) 10"
  5. Philip Deignan (Ier/Sky) 10"
  6. Anthony Turgis (Fra/Cofidis) 1'18"
  7. Greg van Avermaet (BMC) 1'20"