• home
 • video
 • pas verschenen

  De Kerpel: "Mayweather heeft Pacquiao al eens aap genoemd"

  Zaterdagnacht Belgische tijd is het zo ver. Na maandenlange psychologische oorlogsvoering kunnen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao in hun "Gevecht van de eeuw" eindelijk uitmaken wie de beste bokser is. Ex-bokser Freddy De Kerpel wikt en weegt de kansen van de twee toppers.

  Er wordt al een hele tijd reikhalzend uitgekeken naar de kamp tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao, in die mate dat hij "The fight of the century" gedoopt is. Maar Freddy De Kerpel, is die prestigieuze titel wel op zijn plaats?

  "Financieel gezien is het zeker de kamp van de eeuw", zegt De Kerpel aan Sporza. "Maar Mayweather is al 38 en Pacquiao is 36. Vijf jaar geleden was het ook op sportief vlak het gevecht van de eeuw geweest."

  "Nu is het natuurlijk wel de hype van de eeuw. De lont is zes jaar geleden aangestoken en nu ontploft het. Ze zitten ook in dezelfde gewichtsklasse. Mayweather kan nooit boksen tegen bijvoorbeeld Vladimir Klitsjko. Dat verklaart mee waarom er zoveel aandacht voor is."

  Zal dit gevecht uiteindelijk een goeie zaak zijn voor de bokssport? "Het geld is er nu, maar het is niet zeker of deze kamp de bokssport vooruit zal helpen", antwoordt De Kerpel.

  "Het grote probleem in het boksen is de versnippering van alle titels. Vroeger was het heel duidelijk: er was 1 wereldtitel en 1 Europese titel. Je hoefde daar geen vragen bij te stellen. Elk titelgevecht was een groot evenement. Nu verdienen alleen de toppers geld."

  "Beide boksers kunnen elkaar psychologisch niet beïnvloeden"

  De voorbije maanden werd het gevecht al gekruid door heel wat verbaal geweld. "Maar hun persoonlijkheden zijn totaal verschillend", legt De Kerpel uit. "Pacquiao is een rustige jongen, Mayweather is compleet het tegenovergestelde type. Hij verbrandt zijn geld aan 100 auto's en 200 vrouwen."

  "Mayweather heeft Pacquiao ook al een paar keer beledigd. Zo heeft hij hem al eens "aap" genoemd, maar Pacquiao blijft er rustig bij. Dat maakt geen indruk op hem."

  "Beide boksers kunnen elkaar psychologisch niet beïnvloeden. Daar zijn ze te goed voor en ze hebben al te veel meegemaakt. Ze weten dat het alleen in de ring zal gebeuren. Al de rest is rook voor de toeschouwers, maar dat hoort erbij."

  "Als iemand van de twee met knock-out kan winnen, dan is het Pacquiao wel"

  Over het sportieve dan. Wat zijn volgens Freddy De Kerpel de sterke punten van de twee kampioenen? Is hij bijvoorbeeld jaloers op een van de twee? "Bij Mayweather moet je op alles jaloers zijn: zijn zicht en snelle reacties. Hij kan zowel aanvallen als in de tegenaanval gaan."

  "Pacquiao is de meer aanvallende bokser en is de harde puncher. Als iemand van de twee met knock-out kan winnen, dan is het Pacquiao wel. Hij is fysiek sterk in zijn ritme. Zijn handen zijn ongelofelijk snel."

  "Dat is toch een nadeel voor Mayweather, die ik wel iets completer vind. Hij is een sublieme bokser, die iedere keer met zijn schouder rolt en tegen een rechtshandige opponent werkt dat perfect. Maar Pacquiao is linkshandig en dus moet hij alles anders doen."

  "Mayweather heeft de capaciteiten en het brein om zich aan te passen, maar dat is toch een nadeel voor hem. Pacquiao zal ook aanvallen, want dat is zijn temperament. En Mayweather zal dat proberen te neutraliseren."

  "Maar als er dus geen knock-out komt, zou het qua spektakelwaarde wel eens een tegenvallende kamp kunnen worden", besluit De Kerpel.

  Maarten Vangramberen en Jan Van den Berghe over de kamp: