• home
 • video
 • pas verschenen

  "In de Engelse pubs gaat het nu over voetbal én wielrennen"

  Een mensenzee trok naar het Engelse openingsweekend van de Tour.

  De Tour-overwinning van Bradley Wiggins en de doortocht van de Ronde van Frankrijk heeft iets losgemaakt in Engeland. De gloednieuwe Tour of Yorkshire, die vandaag begint en zondag eindigt, surft mee op deze plotse golf van wielergekte. "In de pubs spreken ze nu niet alleen meer over voetbal", zegt voormalig Brits wielrenner Roger Hammond.

  Tweevoudig Brits kampioen Roger Hammond woonde jarenlang in België en haalde ook zijn grootste successen in de voorjaarskoersen met een tweede plaats in Gent-Wevelgem en derde plaatsen in Parijs-Roubaix en Dwars Door Vlaanderen. Nu is hij actief als ploegleider van de Britse opleidingsploeg Madison-Genesis.

  Hammond kijkt met verstomming naar de plotse bloei van het wielrennen in Engeland. "Sinds de overwinning van Wiggins in de Tour zijn enorm veel mensen op de fiets gekropen", zegt Hammond. "Er komt steeds meer aandacht voor de sport en met Sky hebben we ook een ploeg op WorldTourniveau."

  "Vroeger kenden ze het woord wielrennen zelfs niet in Engeland en nu vragen ze me al over de tactieken in de Tour. Ze volgen Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen live op televisie."

  "Zelfs in de pubs spreken ze niet alleen meer over voetbal", lacht Hammond. "Het is ongelofelijk hoeveel er veranderd is met de komst van Sky."

  Hammond: "Iedereen komt om Wiggins te zien"

  De Britse wielergekte kreeg nog eens een boost met de doortocht van de Tour vorig jaar door Engeland. Tourorganisator ASO speelt nu slim in op deze hype en komt op de proppen met de rittenkoers Tour of Yorkshire.

  "Er is enorm veel interesse en de mensen volgen de renners van dichtbij. Het wordt een pittige ronde met veel klimwerk. De renners krijgen de zware opdracht om de hele dag voorop te zitten", analyseert Hammond.

  De grote blikvanger is zonder twijfel Bradley Wiggins (foto), die een eerste keer uitkomt voor zijn nieuwe ploeg WIGGINS. "Voor ons is hij de grootste renner. We verwachten zeer veel volk om hem een eerste keer aan het werk te zien in Engeland."

  Ook Marcel Kittel waagt zich aan een avontuur in Yorkshire. "Ik ben benieuwd hoe hij zal presteren na zijn lange afwezigheid. Het is zeker geen eenvoudige rittenkoers om te starten, maar in de tweede rit verwacht ik hem wel in de spurt", besluit Hammond.