• home
 • video
 • pas verschenen

  Contador: "Had het vertrek van Riis niet verwacht"

  Contador: "Verwachtte niet veel zeges in het begin van het jaar."

  In tegenstelling tot zijn Tour-concurrenten Froome, Nibali en Quintana rijdt Contador niet in Romandië. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo trainde drie weken op Tenerife en sprak er met de Franse sportkrant L'Equipe. Over zijn seizoensbegin, de Giro, de Tour en het plotse vertrek van teammanager Bjarne Riis: "Dat kwam onverwacht, maar ik veronderstel dat Tinkoff handelt in het belang van de ploeg."

  Veel liet Contador nog niet zien dit seizoen, buiten een zegepalm in de Ronde van Andalusië. Maar de 32-jarige Spanjaard leeft sereen toe naar zijn eerste grote ronde van het jaar, die op 9 mei in San Lorenzo a Mare begint.

  "Mijn seizoensbegin was zoals ik het min of meer verwacht had. Ik zag mezelf niet zulke indrukwekkend resultaten halen als in de vorige jaren, omdat ik rustiger aan het jaar begonnen ben en ook bewust minder koerste."

  "Ik had wat last van twee lichte valpartijen (in de Tirreno en Catalonië), maar alles gaat nu weer helemaal goed. Mijn laatste voorbereiding richting Giro - op de Teide - is heel goed verlopen. Ik zit ook al op mijn competitiegewicht voor de Giro."

  "Al bij al ben ik tevreden over mijn eerste maanden. Ik stel vast dat naast mij, ook Froome, Quintana en Nibali hun stempel niet konden drukken. Niemand stak erbovenuit."

  Het is een andere renner die al het meeste indruk maakte op de rondewinnaar en die hij als een gevaarlijke klant ziet in Italië: "Richie Porte. Hij was ongelooflijk bezig in bijna alle koersen die hij tot nu al reed en zit in de vorm van zijn leven." De Australiër van Sky won Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Trentino.

  "Recuperatie superbelangrijk richting Tour"

  Contador gaat dit jaar voor het tweeluik Giro-Tour. "Mijn voorbereiding op de Tour zal afhangen van hoe ik uit de Giro kom ongeacht mijn eindplaats. Maar alles is al lang gepland: de recuperatie is immers superbelangrijk."

  "Tussen de Giro en de Tour zal ik amper drie dagen in Spanje verblijven. Ik zal kleine stages afwerken in Italië en Zwitserland en misschien enkele Tour-ritten verkennen."

  "Tinkov besliste over Riis in belang van de ploeg"

  Contador is een van de belangrijkste renners bij Tinkoff-Saxo. Hoe reageert hij op het opzijschuiven van Riis vlak voor Milaan-Sanremo? "Ik had dat niet verwacht", geeft hij eerlijk toe.

  "Maar Oleg Tinkov is de baas van de ploeg en hij heeft deze beslissing in eer en geweten genomen. Ik veronderstel dat hij dit het beste vindt voor de ploeg. De tijd zal leren of dat zo is, maar ik heb een goed contact met Tinkoff en steun hem."

  "Ik heb begin 2015 niet voor niets beslist om mijn contract tot 2016 te verlengen, omdat ik er zeker van ben dat ik bij het beste team zit om mijn doelen te bereiken."