• home
 • video
 • pas verschenen

  De Smedt: "Ik hoop dat de zomer van 2015 betere perspectieven biedt"

  Eddy De Smedt, de delegatieleider van de Belgische atleten op de Olympische Spelen, is vandaag naar Brazilië vertrokken voor de zoektocht naar een stageplaats. De Smedt mikt voor Rio 2016 op minstens evenveel Belgische atleten als in Londen 2012. Intussen is er ook meer duidelijkheid over de ticketverkoop voor de Belgische fans.

  BOIC-delegatieleider Eddy De Smedt ging eerder al eens een kijkje nemen in Brazilië voor een stageplaats, maar kwam toen van een kale reis terug. "Het is niet evident om een stagelocatie te vinden waar alle infrastructuur aanwezig is", vertelt De Smedt aan Sporza. "Soms klagen we over de mogelijkheden in België, maar ook in Brazilië zijn er klachten."

  "We zijn al eens een kijkje gaan nemen in Rio de Janeiro, maar daar is een stageplaats bijna onmogelijk voor ons land. Enkel Brazilië en zeer kapitaalkrachtige landen zoals de VS kunnen er een stageplaats krijgen. Onze zoektocht zal nu iets noordelijker verlopen."

  "We zoeken naar een plaats met een goeie atletiekpiste, een indoorhall en een overdekt zwembad. Kortom: een deftige locatie waar de Belgische sporters op een correcte manier kunnen eten, slapen en trainen tijdens de laatste dagen voor de Spelen."

  Over de Belgische selectie: hoe groot zal die volgens De Smedt zijn? "We moeten de prestaties van komende zomer afwachten. En als we in november onze klassieke afspraak op Lanzarote hebben, zullen we beter in staat zijn om te zeggen hoe de delegatie er zal uitzien en met welke verwachtingen we naar Rio mogen vertrekken."

  Is De Smedt al iets optimistischer dan een paar maanden geleden? "Ik hoop dat de zomer van 2015 betere perspectieven biedt", klinkt het. "Maar ik mik op een even grote delegatie als in Londen. Dat hangt natuurlijk af van de ploegsporten. Ik denk dat de twee hockeyploegen zich kunnen plaatsen en ik geloof ook in de kansen van de volleyteams. Dan zouden we op minstens 120 atleten uitkomen."

  "We gaan ervan uit dat de problemen opgelost zullen zijn"

  Heel wat landen maken zich intussen wel zorgen over de omstandigheden in Rio de Janeiro, waar onder meer de waterkwaliteit erg slecht is. "We gaan ervan uit dat de problemen op de Spelen opgelost zullen zijn", zegt De Smedt.

  "Uiteraard is dat geen reden om het allemaal zomaar te aanvaarden. Na vorige evenementen is er wereldwijd al een alarmsignaal afgegaan. De situatie wordt permanent in de gaten gehouden, maar ook komende zomer moeten de atleten er in alle veiligheid kunnen deelnemen aan de testevenementen."

  "15.000 tickets voor de Belgische sportliefhebbers"

  De Belgische sportliefhebbers hebben ook meer duidelijkheid gekregen over hoe ze aan tickets voor de evenementen in Rio de Janeiro kunnen geraken.

  "Vanaf het tweede gedeelte van mei kunnen de Belgische fans op www.eventeam2016.be hun tickets aankopen", legt projectmanager Guillaume Desmet uit. "Er zijn 15.000 kaarten voor de Belgen en we zijn ervan overtuigd dat dat voldoende is."

  Opvallend: de tickets voor Rio lijken een stuk goedkoper dan die in Londen. "De lokale markt heeft er minder middelen en op de Spelen moeten veel mensen aanwezig zijn. Daardoor liggen de prijzen iets lager, zeker voor nieuwe sporten zoals golf en rugby. Atletiek en zwemmen blijven de populairste en dus de duurste sporten."

  Op het voorbije WK voetbal verliep de trip van de Belgische fans niet van een leien dakje. Hoe kan het Belgische project voor de Spelen dat scenario uitsluiten? "We bieden enkel logementen aan die centraal in Rio liggen en die aan een minimum aan eisen voldoen: hotelkamers, appartementen of kajuiten. Maar er komt alleszins geen campingverhaal."

  Wat wordt er nog georganiseerd tijdens de Spelen?

  • Casa Belgium: De Belgische supporters in Rio de Janeiro kunnen er van 5 tot 21 augustus terecht. De locatie: tussen de baaien van Copacabana en Ipanema.
  • Rio House: De thuisblijvers kunnen in Oostende alle Belgische prestaties op groot scherm bekijken. De organisatie rekent op ongeveer 1,7 miljoen bezoekers.