• home
 • video
 • pas verschenen

  "Vanmarcke was te snel over hoogtepunt en Sagan drinkt te veel"

  Extra Time Koers bespreekt het voorbije wielervoorjaar.

  De mannen die niet brachten wat ervan verwacht werd in het voorjaar, zijn Sep Vanmarcke en Peter Sagan. Bij Vanmarcke is het hele panel in Extra Time Koers het erover eens dat hij te snel over zijn hoogtepunt heen was: "Misschien is er iets misgegaan in de voorbereiding", vraagt Johan Museeuw zich af. "Als je top bent, los je niet in volle finale in Gent-Wevelgem." En Sagan gaat te graag uit: "Zijn vat liep altijd leeg in volle finale", zegt Nick Nuyens.

  Het panel is unaniem dat er meer aan de hand was dan pech bij Vanmarcke. "Pech? Heeft hij veel pech gehad?", vraagt Museeuw zich af. "Je mag niet in het gootje rijden, hè."

  "Ik vind het persoonlijk een goeie renner, maar ik vind dat hij te weinig gekoerst heeft dit voorjaar. Hij had de Driedaagse bijvoorbeeld moeten rijden."

  "Het was een triestig moment dat hij in de Ronde naar voren probeert te rijden, maar daar niet in slaagt. Hij kreeg een klop van de hamer van 150 kg.”

  Commentator Michel Wuyts noemde Vanmarcke de ontgoocheling van het voorjaar: "Dat heeft te maken met het verwachtingspatroon."

  “Het ging allemaal crescendo in zijn carrière en dan denk je : volgend jaar is het aan hem. Maar dan komt het er niet uit en zakt hij zelfs wat terug.”

  "Ploeg van Vanmarcke is een zootje"

  Wuyts stelde vast: "Dat de neerwaartse tendens bij Vanmarcke al begonnen is in Gent-Wevelgem."

  Nick Nuyens beaamt: "Ik denk dat hij té goed was in de Omloop. Hoe hij daar tekeer ging, was fenomenaal. En ook in de Strade Bianche."

  "Hij koerst ook een beetje zoals Van Avermaet. Hij is heel gretig onderweg en dan kom je tekort in de finale", voegt Karl Vannieuwkerke eraan toe.

  Wuyts ziet nog een element. Vanmarcke stond er bij Lotto-Jumbo alleen voor: “Heb je zijn ploeg al eens bekeken? Dat is een zootje dit seizoen. Dat draait daar van geen kanten. Waar was Van Emden? Ook Wynants was niet op niveau, door ziekte, maar goed. Het rommelt daar van alle kanten. Personeelsleden die het pand verlaten. Ze staan op nul (zeges), hé!"

  "Sagan moet meer voor zijn stiel gaan leven. Al dat uitgaan wreekt zich"

  Bij Sagan zit het probleem dieper: Vannieuwkerke merkt een gebrek aan beroepsernst op, Museeuw een gebrek aan passie. "Ik vind het vooral jammer dat als je zoveel bagage en zoveel klasse hebt, je de passie niet hebt. Als je de passie niet meer hebt, is het voorbij", roept Museeuw uit.

  Vannieuwkerke weet dat de Slovaak ze graag lust: "Als je spreekt over beroepsernst en verder gaan om toch die klassieker te winnen, dan zit je met Sagan met een probleem, vrees ik."

  "Ik hoor verhalen over zijn winter: hij drinkt veel te veel. Zelfs als ze in Curaçao zitten, zit hij met de fles cognac op tafel en ook de maanden nadien gaat hij heel vaak uit. Dat gaat na een aantal jaar wegen.”

  “Het is natuurlijk een ongelooflijke klasbak, want hij is er wel bij in die finale (van de E3). Ik denk dat hij meer voor zijn stiel moet gaan leven.”

  Nuyens zag Sagan er wel altijd bij in de finale: "Maar in de laatste 10-15 km liep het vat altijd leeg." Waarop Vannieuwkerke: "Mooie woordspeling."

  Nuyens: "Ik had gedacht dat zijn overstap naar Tinkoff de doorslag ging geven om een topklassieker te winnen. Dat de figuur-Riis een extra zou geven."

  "Liquigas heeft Sagan vermoord, zoals Kreuziger"

  Wuyts legt de vinger op de wonde: "Als je voor Liquigas/Cannondale begint te winnen, word je nóg een keer en nóg een keer en nóg een keer opgesteld. Kreuziger heeft hetzelfde lot ondergaan. Die mannen rijden 130-140 wedstrijddagen. Op die leeftijd?! Dan word je gewoon vermoord."

  Museeuw wees het Italiaanse team in het verleden op het gevaar: "Ik heb het vier jaar geleden nog aan de ploegbus gezegd: "Jongens, rijdt die niet wat veel?" "No, no, no, no,..." Zijn temperament heeft zich gewraakt."

  Net als bij Vanmarcke was de teamspirit ook niet je dat, merkt Nuyens op: "Het is daar beginnen te rommelen in de ploeg, Riis is er weg. Dat heeft ook zijn weerslag op de ploeg."