• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Meeusen kan nog niet helemaal op beide oren slapen"

  Meeusen is op dit moment op stage op Mallorca.

  De lijdensweg van Tom Meeusen is ten einde. Meeusen is vandaag door de Belgische wielerbond vrijgesproken van vermeende inbreuken op de dopingregels. Of krijgt de zaak nog een staartje? Sporza-wielercommentator Christophe Vandegoor geeft tekst en uitleg.

  Waarom is Meeusen vrijgesproken?

  "Omdat er onvoldoende bewijzen zijn. Er zijn alleen indirecte verbanden en dat is niet genoeg voor een straf. Het gaat over het gebruik van cortisone en vaminolact."

  "Van cortisone krijg je een euforisch gevoel, je kan opeens door een muur gaan. Meeusen spoot het enkele dagen voor het WK in Koksijde 2012 in voor een pijnlijke knie. Meeusen heeft dat braaf gemeld op voorhand en achteraf niet positief geplast. Niks aan de hand."

  ""Maar daar geloof ik niets van", zei de bondsprocureur. "Dat is typisch oneigenlijk gebruik van cortisone bij renners. Niet toevallig voor een belangrijke koers krijgen ze pijn aan de knie en wordt cortisone gebruik.""

  "Maar de commissie gaat daar niet op in", zegt Vandegoor. "Ze waagt zich niet aan interpretaties of het leggen van verbanden en besluit dat de manier waarop Meeusen die cortisone heeft genomen voor zijn knie, juridisch in orde was."

  "Het babygeneesmiddel Vaminolact is een aminozuur, dat de recuperatie bevordert. Meeusen geeft het gebruik ervan toe, maar slechts in heel kleine hoeveelheden. Net dat maakte de procureur argwanend, want een volwassen man heeft heel veel van dat product nodig om er ook maar iets van te voelen."

  "Volgens de procureur is Vaminolact daarom gebruikt als maskeringsmiddel om daarbij andere zwaardere producten mee in te spuiten, zoals een coctail van cortisone en adrenaline. Maar opnieuw heeft de commissie besloten dat het niet aan hen is om te oordelen over het medische nut van het toedienen van Vaminolact. Het louter bezitten is geen verboden dopingmethode."

  Waarom interpreteert de bondsprocureur de feiten?

  "Omdat bondsprocureur Jaak Fransen al veel diepere watertjes heeft doorzwommen. Van de zaak Dierckxsens tot Museeuw en de schriftjes van Mario De Clercq. Dus hij weet wat er in het verleden allemaal is gebeurd en vooral wat de achterpoortjes waren. Vandaar ook zijn grote argwaan."

  "In bijna alle zaken die de procureur op tafel heeft gelegd zijn straffen gevolgd. Nu dus niet. Dat is vrij uitzonderlijk. De bondsprocureur wacht op een beslissing van de UCI. Want de internationale wielerbond kan het oneens zijn en zelf in beroep gaan."

  "Als de UCI niets meer doet, dan bestaat de kans dat de procureur nog niet afgeeft en een straf vordert voor een inbreuk tegen de no needle policy: renners mogen geen injectienaalden meer gebruiken, tenzij in bepaalde omstandigheden."

  Volgens de advocaat van Meeusen kan zijn cliënt daarvoor niet worden gestraft omdat de no needle policy nog niet van kracht was in de regels van de Belgische wielerbond op het ogenblik van de feiten (2012).

  "Maar dat klopt niet volgens de bondsprocureur omdat het de UCI-regels zijn die tellen. De no needle policy van de UCI bestaat al sinds 2011, dus voor de feiten. Helemaal op beide oren kan Meeusen dus nog niet slapen."

  Wat met de andere renners in de zaal van de "ozondokter"?

  "De zaak van Bart Wellens moet nog voorkomen en worden gepleit. Daarover kan ik me niet uitspreken, maar bij Wellens zou het wel gaan over ozongebruik. Er zal waarschijnlijk nog een felle discussie volgen over de vraag of ozon een dopingpraktijk is voor een renner of niet."

  "Voor het cortisonengebruik van Greg Vanavermaet is ook twee jaar gevorderd. In die zaak heeft de procureur zelf al verklaard dat hij een slecht gevoel heeft. Dat kan betekenen dat het niet om een sterk dossier gaat."

  "Ik blijf wel worstelen met de vraag waarom het parket van Leuven hier zoveel tijd, moeite en belastinggeld heeft ingestoken. In een zaak zonder zware producten zoals EPO of groeihormoon."

  "Uit de zittingen en verhoren blijkt wel dat renners toch pillenslikkers blijven. Dat is al vaak door sommigen aangeklaagd, zoals door Taylor Phinney. Ook Meeusen slikte Dafalgan, Otrivine, Zitromax en wel 20 homeopathische middelen. Men blijft toch in zekere zin een grijze zone opzoeken."