• home
 • video
 • pas verschenen

  Vader Malanda: "Blijf uit de buurt van die makelaars"

  Vader Malanda (r): "Makelaars probeerden de familie uit mekaar te drijven."

  "Junior was niet klaar voor het grote geld", zegt Bernard Malanda bijna vier maanden na de dood van zijn zoon Junior Malanda. De vader trekt ten strijde tegen "giftige" spelersmakelaars. "Ze maken het hoofd van voetballers gek, maar wassen hun handen in onschuld wanneer het fout afloopt."

  Op 10 januari liet belofte-international Junior Malanda (20) het leven op een Duitse autosnelweg. "In mijn auto, terwijl hij geen riem aan had. Maar dat is niet het hele verhaal", vertelt vader Bernard Malanda in het Franstalige radioprogramma Rien à Foot.

  "Ik had mijn zoon op dat moment al zes maanden niet gezien. Makelaars hadden zich gemoeid met het privéleven van mijn zoon. Ze probeerden de familie uit mekaar te drijven."

  "Ze gaven hem foute informatie en zadelden hem op met allerlei beloftes. Dat hij nog meer geld kon verdienen."

  Aan geld geen gebrek sinds Malanda in Duitsland voor Wolfsburg speelde. En daar kon de jonge speler niet mee om. "Hij had het moeilijk om zijn geld te beheren. Hij was niet klaar om de vele duizenden euro's te beheren die elke maand op zijn bankrekening werden gestort."

  "Plots begon Junior geld uit te geven aan reizen naar Turkije, Engeland, Spanje. Niet voor hem, maar voor zijn vrienden. Hij wilde die jongens altijd maar plezieren."

  Stichting Junior Malanda

  Bernard Malanda is vooral gedegouteerd door het voetbalwereldje. "Het voetbalmilieu is bedorven. Vandaag is het een verschrikking om de vader of moeder te zijn van een getalenteerde voetballer", gaat hij voort.

  Daarom wil Malanda de stichting Junior Malanda boven het doopvont houden. "Ik wil andere ouders, familie of spelers helpen die het moeilijk hebben."

  "Ik ga ook een boek schrijven. Om te lezen en te begrijpen wat er fout kan gaan. Om ouders van jonge voetballers te waarschuwen voor makelaars. Of beter gezegd: giftige makelaars, die enkel uit zijn op de bankrekening van spelers."

  "Ontwijk die makelaars die niet aan de toekomst van de speler denken en alleen aan hun eigen portefeuille. Want wie betaalt het inschrijvingsgeld of het drankbonnetje? De ouders. Niet de makelaar. Waarom gaat een makelaar dan met het geld lopen?"

  Bekijk het interview met Bernard Malanda in Rien à Foot