• home
 • video
 • pas verschenen

  Springruiter Ludo Philippaerts neemt afscheid van topsport

  Ludo Philippaerts met zijn paard Challenge van de Begijnacker

  Ludo Philippaerts (51) zet een punt achter zijn carrière. De springruiter won onder meer zeven Wereldbekerwedstrijden, werd vice-Europees kampioen en sprong twee keer naar een vierde plaats op de Olympische Spelen. "Het is tijd om de fakkel definitief door te geven", reageert Philippaerts, die nu zijn zonen de weg naar de top wil tonen.

  Bijna een jaar geleden maakte Ludo Philippaerts een zware val tijdens de jumping van Fontainebleau in Frankrijk. Sindsdien dacht hij aan stoppen, nu heeft hij de knoop doorgehakt.

  "Sinds mijn zesde rij ik al paard. 46 jaar lang heb ik mijn sport beoefend met vallen en opstaan, met tegenslagen en successen. De sport heeft mij alles gegeven, maar ik heb er hard voor moeten knokken en daarom ben ik ook zo trots op mijn carrière", vertelt Philippaerts.

  "Nu is het tijd om de fakkel definitief door te geven en te stoppen met mijn actieve carrière als sporter. Nicola en Olivier hebben al fantastische dingen getoond maar zij hebben nog een lange weg af te leggen."

  "Met Thibault en Anthony heb ik nog twee zonen die aan hun weg aan het timmeren zijn. Samen met mijn echtgenote Veronique wil ik onze zonen steunen en met raad en daad bijstaan in hun carrière."

  "Het ging niet meer"

  "Het was een moeilijke beslissing maar het spookte al een tijd door mijn hoofd", gaat Ludo Philippaerts voort.

  "Iedereen weet wat er in Fontainebleau gebeurd is. Ik ben gevallen, een val die abrupt een einde maakte aan een carrière van 46 jaar. Tien dagen later heb ik deelgenomen aan de jumping van Bergen, maar het ging niet meer."

  "Ik heb heel lang nagedacht. Sinds kort ben ik er uit, ik stop als topsporter."

  "Al mijn aandacht gaat nu naar mijn kinderen, zowel familiaal als professioneel. Olivier en Nicola hebben al prachtige resultaten behaald, maar de resultaten moeten constanter worden."

  Zoon Nicola: "Zou meteen tekenen voor een carrière zoals die van mijn vader"

  • Olivier Philippaerts: "Twee maanden geleden wist ik dat het over en out zou zijn. De laatste vier jaar heb ik met mijn vader altijd op topsportniveau gereden. Daarbij hebben we heel mooie momenten gehad, die we zeker zullen blijven koesteren. Het is fantastisch als je als familie op zo'n hoog niveau kunt meestrijden."
  • Nicola Philippaerts: "Na zijn valpartij voelde Ludo zich niet meer zo zeker. Mijn vader moest zich ook met zoveel zaken bezighouden. Dat is niet mogelijk als je aan topsport doet. Stoppen hoeft natuurlijk niet negatief te zijn. Hij kan zich richten op andere dingen, zoals het zoeken naar toppaarden. Ludo zal ons nu begeleiden en dat zal een fulltime job zijn. Ik zou meteen tekenen voor een carrière zoals die van mijn vader."

  Gezien in Afspraak in Rio: Philippaerts bekomt van zijn val

  Enkele cijfers en weetjes van Ludo Philippaerts

  • Zeven zeges in de Wereldbeker: Londen 1988, Den Bosch 1989, Mechelen 1991, Oslo 1995, Bordeaux 2001, Bercy 2001 en Mechelen 2008
  • Vier deelnames aan de Olympische Spelen: Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000 (vierde) en Athene 2004 (vierde)
  • Zeven deelnames aan het Europees kampioenschap: zilver in Arnhem 2001
  • Paarden: Darco, Fidelgo, Otterongo, Parco en Challenge van de Begijnacker