• home
 • video
 • pas verschenen

  Nuyens: "Van Avermaet moet stouter zijn"

  Nuyens: "Afwachtend laten koersen helpt ook niet bij Greg."

  Greg Van Avermaet was de meest opvallende Belg van het voorjaar. Maar winnen zat er weer niet in. "Als hij vaker met Gilbert samen zou rijden, zou hij sneller een grote koers winnen", is het panel van Extra Time unaniem. "Messi, Neymar en Suarez kunnen ook samenspelen bij Barcelona."

  Derde in de Ronde, derde in Roubaix, vijfde in de Amstel, zesde in de Omloop, tweede in de Strade Bianche. Het was wéér een voorjaar van net niet voor Greg Van Avermaet. Wat doet hij verkeerd?

  "Ik vind dat hij een prachtig voorjaar gereden heeft", zegt Nick Nuyens. "Maar misschien moet hij wat stouter zijn."

  "Hij is een superrenner en heel erg regelmatig. Hij kan op alle parcours uit de voeten. Maar hij maakt ook altijd heel kleine foutjes", ziet Johan Museeuw (foto). "Je ziet hem soms inspanningen doen die absoluut niet nodig zijn."

  Nuyens: "Ze hebben al geprobeerd om hem bij te sturen, om hem meer afwachtend te laten koersen. Maar dat werkte ook niet."

  "In de Amstel (toen hij niet mee mocht werken met Fuglsang) reed hij tegen zijn temperament. Dat is het ergste wat je kan overkomen", vindt Michel Wuyts. "Hij moet zijn temperament volgen en de koers hard maken. Dan heeft hij het meeste kans om te winnen."

  "Op een bepaald moment valt het allemaal wel eens juist", is Nuyens overtuigd. "Maar het zal niet iemand zijn zoals Boonen die ik-weet-niet-hoeveel klassiekers wint."

  "Zet Van Avermaet samen in ploeg met Gilbert"

  Volgens het panel van Extra Time Koers is er een simpelere manier om de winstkansen van Van Avermaet te verhogen. Zet hem samen in de ploeg met Gilbert.

  "Van Avermaet zou sneller een grote wedstrijd winnen als Gilbert erbij is", zegt Museeuw. "Gilbert kan een wedstrijd wél perfect lezen. Die is heel intelligent. Het is dan aan hem om Greg wat bij te sturen."

  "Natuurlijk moet je ze allebei in dezelfde ploeg zetten", vindt ook Vannieuwkerke. "Toen Neymar, Suarez en Messi samen moesten spelen bij Barcelona zei iedereen: "Dat lukt nooit." Nu blijkt het een gouden trio te zijn."

  "Ik denk dat Gilbert iemand anders iets meer gunt, nu hij zelf al zoveel klassieke zeges op zijn palmares heeft staan." Nuyens: "Dat is fundamenteel. Je moet elkaar iets kunnen gunnen en dus moet je op één lijn zitten. Dat is de taak van de ploegleiding."

  Wuyts heeft toch zijn twijfels over een Gilbert-effect op Van Avermaet. "Als Greg naast Philippe staat aan de start, is hij tien procent van zijn capaciteit kwijt. Dan kruipt hij in een schelp van onderdanigheid. Dat is zijn natuur."

  Vannieuwkerke: "In dat geval ben je wel een fantastische coureur, maar mis je iets om een grote kampioen te zijn. Ook in je hoofd moet je zo sterk zijn."

  "2 ml inspuiten is verboden, maar 10 emmers drinken mag wel?"

  Met de dopingzaak rond dokter Mertens hangt Van Avermaet wel nog narigheid boven het hoofd. Hoe denken ze daar in Extra Time Koers over?

  "Het is allemaal terug te brengen tot de no needle policy. Maar is het gebruik van een naald wel zo verkeerd", vraagt Nuyens zich af. "Als 2 ml inspuiten van een product al verkeerd is, maar je mag er wel 10 emmers van drinken. Waar zit dan de logica? Het gaat zogezegd over de gezondheid van de renners, maar is het andere dan wel zo gezond? Ik vind dat het WADA dit moet herbekijken."

  Vannieuwkerke: "Ik vind dat je gelijk hebt. Maar als je beslist dat het niet mag, dan mag het niet."