• home
 • video
 • pas verschenen

  Extra Time Koers: "Degenkolb op 1, Valverde op 2 en dan Kristoff"

  Extra Time Koers met Nuyens, Vannieuwkerke, Wuyts, Museeuw en Van Gucht.

  Als afsluiter van het wielervoorjaar bracht Sporza Nick Nuyens, Johan Museeuw, Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke bijeen om na te praten in een speciale Extra Time Koers. Deel 1: wie was de man van het seizoen?

  "Die mentale sterkte had Degenkolb vorig jaar nog niet"

  Drie figuren staken er dit voorjaar met kop en schouders bovenuit. John Degenkolb won Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix, Alexander Kristoff was de primus in de Ronde en de Scheldeprijs en Alejandro Valverde won de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

  "Voor mij is het Degenkolb op 1, Valverde op 2 en Kristoff op 3", zegt Karl Vannieuwkerke. "Hij heeft twee monumenten gewonnen. Dan ben je de man."

  "Kristoff geven we waar hij recht op heeft: de titel van Kasseikoning", zegt Michel Wuyts. "Hij heeft de evolutie meegemaakt die Van Looy, Museeuw en Boonen ook meemaakten: van machtssprinter naar classicus. Ik heb een sterk vermoeden dat hij aan een reeks begonnen is."

  "Het gaat niet alleen over fysieke kwaliteiten bij die twee. Het gaat zeker ook over hun psyche. Je zou versteld staan wat die jongens allemaal doen in de winter. Degenkolb stond in 2010 11 à 12 kilogram dikker dan nu."

  "In de finale van Roubaix kwam zijn instinct naar boven", vindt Vannieuwkerke. "Hij wou niet weer voor een ereplaats sprinten op de piste. Daarom is hij alleen naar voren gereden."

  "Hij bleef onwaarschijnlijk kalm", vult Wuyts aan. "Er bleven maar renners aansluiten, maar toch bleef hij kalm. Dat is mentale sterkte. Die had hij vorig jaar nog niet, nu wel."

  Museeuw: "Vanaf nu wordt verwacht dat ze elk jaar klassieker winnen"

  Terwijl Degenkolb twee topkoersen won, was Kristoff maandenlang superieur, van Qatar tot in Schoten. "Ik vrees dat hij dat de komende jaren niet meer zal doen", zegt Johan Museeuw.

  "Vanaf nu zal iedereen van hen verwachten dat Kristoff en Degenkolb elk jaar een klassieker gaan winnen. Daardoor zullen ze meer gaan focussen op die paar koersen. Zoals ook Boonen en Cancellara deden."

  Nuyens: "Overal waar Valverde start, doet hij mee. Dat bewijst zijn klasse"

  Het voorjaar van Alejandro Valverde moest nauwelijks onderdoen voor dat van Degenkolb en Kristoff. "Je kunt die twee pelotons eigenlijk niet meer mengen. Valverde en co zijn met een ander vak bezig", zegt Michel Wuyts.

  "Overal waar hij start, doet hij constant mee. Dat pleit voor hem", vindt Nick Nuyens. "Dat toont dat hij veel klasse heeft."

  Valverde zat wel een dopingschorsing uit, omdat hij klant was van dokter Fuentes. Toch rijdt hij nu sneller dan toen. "Verdacht? Dat is onzin!", zegt Wuyts.

  "Hij was in mijn tijd al sterk en hij heeft in die periode epo gebruikt zoals bijna iedereen in onze generatie", vertelt Johan Museeuw. "Maar hij heeft zich herpakt en blijft gewoon winnen." "Hij was als jeugdrenner al onklopbaar. "El imbatido". Dat trekt hij gewoon door."

  De hele aflevering van Extra Time Koers