• home
 • video
 • pas verschenen

  Cardioloog: "Hartscreening is niet echt zinvol"

  Het hartfalen van Gregory Mertens roept de vraag op: had dit vermeden kunnen worden? Professor Gillebert meent van niet. "Het is zoeken naar een speld in een hooiberg", zegt de professor, verbonden aan het UZ Gent.

  Het hart van Gregory Mertens is de afgelopen jaren verschillende keren onder de loep genomen, maar toch kon niemand voorspellen dat het hart van de verdediger van Lokeren ooit onverwachts zou stilvallen.

  "Een normaal hart kan zeer zware fysieke inspanningen aan, maar een hart met een verborgen ziekte niet", zegt professor Gillebert.

  "Die verborgen ziektes zijn niet altijd makkelijk op te sporen. Het kan gaan om een probleem met de hartklep, de slagader of de hartspier óf om een probleem met de elektrische activiteit óf om een virale infectie."

  Volgens Gillebert is het onmogelijk om iemand zo goed te screenen dat alle problemen aan het licht komen. "Het is zoeken naar een speld in een hooiberg."

  "Topsporters zijn geen risicogroep"

  Maar wat is er eigenlijk fout gelopen bij Mertens? "Door een heel zware ritmestoornis is het hart gestopt met pompen. Als de bloedsomloop tien seconden stopt, verlies je het bewustzijn en ga je dood. Tenzij je onmiddellijk gereanimeerd wordt. En dan bedoel ik binnen 1 à 2 minuten na de val", legt Gillebert uit.

  "Topsporters zijn niet speciaal een risicogroep. Het is bijvoorbeeld bewezen dat renners die de Tour hebben gereden langer leven. Sporten blijft dus gezond. Aan de andere kant is het wel door te sporten dat dit soort hartfalen uitgelokt wordt."