• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ik ben persoonlijk aangevallen, maar nu kan ik dat kaderen"

  François De Keersmaecker bereidt in alle stilte een vijfde termijn voor als voorzitter van de KBVB. "Ik schat mijn kansen bij de verkiezing goed in", zegt hij in Reyers Laat. "Ik ben onder de indruk van de kritiek die op mij geuit is, maar ik sta recht in mijn schoenen. Ik klamp mezelf trouwens niet vast aan de macht. Ik ben geen Belgische Blatter."

  François De Keersmaecker, al negen jaar voorzitter van de KBVB, bereidt zich vooral achter de schermen voor op de verkiezing van 27 juni. Wel lekte uit dat De Keersmaecker zich laat begeleiden door een Brussels communicatiebureau.

  Waarom? "Ik had het gevoel dat we enorm veel positieve boodschappen hebben bij de KBVB, maar dat die niet als dusdanig overkomen."

  "Omdat je nooit te oud bent om te leren, is het niet slecht om eens wat professionele hulp te vragen, zodat je die positieve verhalen beter kunt overbrengen", zegt De Keersmaecker.

  "Er worden verschillende interviewtechnieken aangeleerd, zoals hoe je moet reageren bij telefonische interviews of in een situatie met een onverwachte gesprekspartner. Crisiscommunicatie? Dat is ook één van de items, ja."

  Een krant schreef dat zo'n cursus 6.000 euro per dag kost. "Maar dat is een beetje overdreven", zegt de voorzitter. "Hoeveel dan wel? Laten we zeggen dat het goed doenbaar is. Ik betaal het trouwens zelf en dat is ook maar normaal, want dit kadert in een campagne voor een herverkiezing."

  "Ik schat mijn kansen best goed in"

  De Keersmaecker geeft zichzelf nog altijd een goeie kans om de overwinning binnen te halen. "Ik zie de rol van voorzitter als een dirigent. Ik moet niet de beste pianospeler of violist zijn, maar ik moet proberen om iedereen, profvoetbal en amateurvoetbal, Vlamingen en Walen, professionele managers en vrijwilligers, te laten samenwerken. Iedereen moet zijn verzuchtingen kwijt kunnen en moet kunnen scoren."

  "Ik schat mijn kansen best goed in. Daar heb ik nooit aan getwijfeld. Het Uitvoerend Comité zal de keuze maken. Dat zijn 22 mensen: 6 mensen van de Pro League, 2 van tweede klasse en 14 amateurs (7 Nederlands- en 7 Franstaligen). We zijn nog ver van de stemming, dus kan er nog vanalles gebeuren, maar we mogen een zeer positief palmares voorleggen."

  "Zijn nu een kennisorganisatie die het voetbal promoot"

  De Keersmaecker beleefde een persoonlijk dieptepunt toen na alle verhalen over financieel wanbeleid begin februari het nieuws kwam dat Steven Martens opstapte als CEO van de voetbalbond.

  De Keersmaecker: "Steven en zijn team hebben een frisse wind door de KBVB laten waaien. Onder hem zijn we geëvolueerd van een ministerie van organisatie en administratie naar een kennisorganisatie die het voetbal promoot."

  "Het bewijs daarvan: we hebben nog nooit zoveel jonge spelertjes gehad in België. Sommige clubs moeten in hun jeugdwerking zelfs met wachtlijsten werken, omdat de infrastructuur niet meer toereikend is. En er zijn nog nooit zoveel vrouwen actief geweest in onze sport."

  "Daarnaast heb je het operationale aspect. Daar wil ik mijn verantwoordelijkheid niet in ontlopen, want daar zijn inderdaad fouten gemaakt. Maar we hebben intussen mechanismes ingebouwd, zodat dat soort zaken niet meer kan gebeuren."

  "Eén van de lessen die we bijvoorbeeld uit het WK in Brazilië getrokken hebben, is dat de KBVB zich moet toespitsen op waar we goed in zijn. We hebben goed willen doen voor iedereen, maar we zijn bijvoorbeeld geen reisbureau. Dus moeten we dat apsect in de toekomst misschien uitbesteden aan professionele organisaties."

  "Ik sta zeer recht in mijn schoenen"

  Een week na het vertrek van Steven Martens gaf Bart Verhaeghe aan De Keersmaecker een brevet van onbekwaamheid. De voorzitter van Club Brugge vindt dat De Keermaecker zichzelf niet mag opvolgen. "Die kritiek is zeer hard aangekomen, vooral omdat we toen afgesproken hadden dat alleen ik de pers te woord zou staan en dat ik op dat moment een persconferentie aan het voorbereiden was", zegt De Keersmaecker.

  "Ik vond dat dus niet mooi, maar ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Het wordt zeer persoonlijk gespeeld en ik ben daar van onder de indruk geweest, maar nu kan ik dat kaderen. Ik sta immers "zeer recht" in mijn schoenen. Men mag mij van alles betichten, maar ik ben geen Belgische Blatter. Ik zal mezelf niet vastklampen aan de macht."