• home
 • video
 • pas verschenen

  Degryse: "Hazard wordt de beste Belgische voetballer ooit"

  Eden Hazard heeft gisteren met de titel "Speler van het jaar in de Premier League" een zeer prestigieuze prijs in de wacht kunnen slepen. Een verdiende trofee, vinden ex-voetballers Marc Degryse en Nico Vaesen. "Zijn volgende ambitie wordt de Gouden Bal", klinkt het.

  "Eden verdient de trofee", legt analist Marc Degryse uit. "Hij was vanaf de start van het seizoen een van de bepalende spelers van Chelsea, met Diego Costa en Cesc Fabregas. Toen die twee na Nieuwjaar wat wegzakten, bleef Hazard bij de belangrijkste spelers. Er werd op hem gerekend en hij maakte het verschil in de topwedstrijden. Daarom is hij de verdiende winnaar."

  Degryse heeft zelf in Engeland gevoetbald. Hoe moeten we die trofee inschatten? "Individueel is dit de belangrijkste prijs, want er wordt gestemd door je collega's. De spelers nemen dat au sérieux. Kijk ook naar de erelijst: daar staan alleen maar grote namen op. Je wint die prijs niet gemakkelijk."

  "We zeggen al lang dat Hazard het grootste talent is dat we al gehad hebben en hij bevestigt jaar na jaar. Hij wordt de beste voetballer die België ooit gehad heeft. Er zullen weinig voetballers opstaan die zeggen dat ze beter zijn dan Hazard."

  Belgische top dus, maar ook wereldtop? "José Mourinho (Chelsea-coach) zegt dat hij tot de beste drie spelers ter wereld behoort. Het is niet moeilijk om te achterhalen wie die andere spelers zijn. Hazard zal wel nooit de cijfers halen van Cristiano Ronaldo of Lionel Messi, want hij heeft een andere speelstijl."

  "Maar zijn volgende ambitie zal nu de Gouden Bal zijn. Daar zal hij de komende jaren wel eens op het podium staan. Of hij die trofee kan winnen? Dat hangt af van hoe lang Messi en Ronaldo hun niveau nog halen."

  "Hij moet nagaan of de Champions League bij Chelsea mogelijk is"

  Marc Degryse stelt dat Eden Hazard op het veld bepalender geworden is, maar ziet ook een meer volwassen Hazard. "Al zal hij altijd een speelvogel zijn. En ik hoop dat we dat ook op het veld blijven zien. Hij is nonchalant, maar ook sympathiek en vrolijk."

  "Ik vind dat zijn jeugdzondes meevallen. Hij is een familieman en leeft voor het voetbal. Het is een speelse jongen, die met zijn vak bezig is en naast het veld ook weinig misstappen begaat. Dat verdient ook lof."

  Hazard is met Chelsea op weg naar de titel en heeft nu ook deze vette vis al binnen. Welke ambities mag hij bij Chelsea nog hebben? "De vraag is of Chelsea echt weer kan meedoen voor de prijzen in de Champions League. Dat moet zijn doel zijn, want Real Madrid, Barcelona en Bayern München staan daar toch nog een trapje hoger."

  "Als je tot de besten gekroond wil worden, moet je ook op dat podium tonen dat je de beste bent. Hij moet inschatten of dat bij Chelsea mogelijk is. Als hij daar aan twijfelt, dan moet hij een overstap naar Real of Bayern overwegen."

  "Hazard is wel vrij trouw aan zijn clubs. Dat zal bij Chelsea ook het geval zijn, denk ik. Maar als belangrijke speler zou ik er toch op aandringen dat Chelsea nog iets binnenhaalt."

  Vaesen: "Hij verdient het etiket van topspeler"

  Nico Vaesen speelde tussen 1998 en 2006 in Engeland. De ex-doelman heeft het eveneens over "een prestigieuze award die Eden Hazard helemaal verdiend gewonnen heeft".

  Maar wordt Hazard in België wel genoeg naar waarde geschat? "Bij echte voetbalkenners bestaat daar geen twijfel over. Niemand twijfelt eraan dat hij Europese of bijna wereldtop is. Hij verdient absoluut dat etiket van topspeler."

  "Dat het bij de nationale ploeg niet altijd geboterd heeft? Dat is meer een kwestie van hoe je dat talent in het geheel integreert. Al die kwaliteitsvolle spelers laten renderen is een luxeprobleem. Maar zo'n speler moet altijd spelen."