Ga naar de inhoud

"De drie van het voorjaar: Degenkolb, Kristoff en Valverde"

 ma 27 april 2015 12:00
John Degenkolb (l), Alexander Kristoff (m) en Alejandro Valverde (r)
Met Luik-Bastenaken-Luik is het hoofdstuk voorjaarsklassiekers afgesloten. Onze commentator Christophe Vandegoor maakt de balans op. "De machtsmensen zullen de komende jaren blijven domineren", stelt hij. "En we moeten opletten voor navelstaarderij. Dat heeft Lefevere goed begrepen."

Luik-Bastenaken-Luik

Waarom is Valverde aan de bloedzakken gegaan?

De 101e editie van de oudste klassieker verdient een 7,5. Op 80 kilometer van de streep werd er duchtig aangevallen, dat was positief, maar uiteindelijk bleven die kopmannen weer in hun hok. Om er pas na de laatste helling uit te komen.

Net zoals in Sanremo, in Roubaix, in Valkenburg en in Hoei. Knap wel hoe Valverde in zijn eentje de Spanjaarden van Katjoesja oprolt.

In de Ardennenklassiekers is Valverde een van de beste renners uit de wielergeschiedenis geworden. Alleen Merckx heeft meer podiumplaatsen in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik bij mekaar gefietst.

Tegelijkertijd zet het ons ook aan het denken. Valverde koerst beter na zijn dopingschorsing dan ervoor. Als hij nu clean fietst, waarom is hij dan in zijn Fuentes-periode aan de bloedzakken gegaan?

Belgen niet op de afspraak

De Belgische spoeling is heel dun geworden in de Ardense klassiekers. Gilbert, Wellens en Vanendert waren niet op de afspraak.

Gilbert heeft een geldig excuus, Vanendert is drie keer gevallen in de klimklassiekers en Wellens heeft in twee van de drie koersen niet gepresteerd wat hij er van had verwacht.

Het rapport van het voorjaar

Machtsmensen Degenkolb en Kristoff

Degenkolb, Kristoff en Valverde zijn de drie van het voorjaar. Samen met Kristoff is Degenkolb het soort renner dat veel meer kan dan sprinten alleen. Dat zijn echte machtsmensen.

Die zullen de komende jaren blijven domineren. Zij werken nog met het oude systeem: alles voor die ene kopman. Dat levert resultaten op.

Ik zag wel vaak dezelfde scenario's. De vlucht, de controle door de teams van de favorieten, de aanvaller die haast computergestuurd wordt teruggepakt en de beslissing die op de laatste hindernis van de dag valt.

Zijn de renners en de ploegen bang om te verliezen? Speelt het belang van de WorldTour-punten? Het verminderde dopinggebruik? Dat kunnen allemaal verklaringen zijn.

Er waren ook tegenvoorbeelden. Wallays in Dwars door Vlaanderen, Kristoff in de Ronde en Hermans in de Brabantse Pijl werden wel beloond voor hun aanval.

De Belgen

Greg Van Avermaet: Blinkt uit in regelmaat, maar hij vraagt zich zelf af hoe hij Kristoff en Degenkolb gaat kloppen. De nagel op de kop.

Sep Vanmarcke: Heeft moeilijke momenten gekend, net als zijn Nederlandse ploeg. Die ex-Rabobank-ploeg is voor de tegenvaller van het voorjaar.

Jurgen Roelandts: Kreeg carte blanche, maar botst op een limiet.

Jens Debusschere: Heeft weer een stap voorwaarts gezet.

Tiesj Benoot: Complexloos.

Edward Theuns: Snel en sterk.

Yves Lampaert: Als hij voorop blijft met Van Avermaet in Roubaix wint hij.

Jens Wallays en Ben Hermans: Zij hebben aanvallend een wedstrijd gewonnen.

En de Belgische teams

Topsport-Vlaanderen: "Er zijn een aantal ploegen die het team benijden."

Lotto-Soudal: "Heeft publiciteit geraapt door op te vallen, maar het moet er toch over blijven waken dat het om winnen en prestaties draait. Wat een Ben Hermans kan in de Brabantse Pijl moet een Thomas De Gendt ook kunnen. En niet alleen meeglippen in de vlucht van de dag."

Etixx-Quick Step: "Auteur van de meest ondenkbare ontknoping van het voorjaar: in de Omloop Het Nieuwsblad laten drie ploegmaats zich voor eigen volk ringeloren. Het team wint wel drie klassiekers met buitenlanders: Cavendish in Kuurne, Stybar de Strade Bianche en Kwiatkowski in de Amstel Gold Race."

"Wij Vlamingen moeten beseffen dat er meer koers is dan onze wedstrijden. Voor een internationaal team als Etixx-Quick Step is de Ronde van San Luis in Argentinië even belangrijk. We moeten opletten voor navelstaarderij en dat heeft teammanager Lefevere goed begrepen."

Christophe Vandegoor