• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet (3e): "Had de benen om mee te gaan"

  Van Avermaet ging op de Paterberg nog achter het kopduo aan.

  Greg Van Avermaet en Tiesj Benoot vertegenwoordigen België in de top vijf van de Ronde. De nog maar 21-jarige Benoot was uiteraard dolblij met zijn vijfde plek, voor Van Avermaet (derde) zat er meer in. Lees hier de reacties na de Ronde van Vlaanderen.

  Greg Van Avermaet probeerde om met Peter Sagan de kloof naar Alexander Kristoff en Niki Terpstra te dichten, maar strandde op de derde plaats. "Ik ben tevreden dat ik op het podium sta, maar heb toch een dubbel gevoel omdat er meer in zat", zegt Van Avermaet.

  "Ik had de benen om mee te gaan toen Kristoff en Terpstra gingen, maar in zo'n finale moet je keuzes maken. Ik mikte op de Kwaremont-Paterberg-dubbel en dacht dat er nog volk genoeg was om achter hen te rijden. Niemand was ook in paniek. Maar je mag ze dus niet te veel geven."

  "Ik liet mijn ploegmaten rijden en vroeg Oss om me af te zetten op de Paterberg, die me ligt. Daar kreeg ik Sagan mee in de achtervolging. Hij was een goeie kompaan, maar niet zo sterk als ik gehoopt had. Waren zijn beurten zo goed als de mijne, waren we nog dichter bij de koplopers geraakt."

  "We bleven hangen op 13-14 seconden. Ik hoopte dat ze voorin zouden twijfelen, want wie met Kristoff naar de meet rijdt, is toch verloren. Maar blijkbaar is de tweede plaats ook goed genoeg."

  "Ik houd hier een goed gevoel aan over. Het is belangrijk dat ik weet dat ik er sta en volgende week heb ik nog een kans. Met deze vorm zal ik in Parijs-Roubaix ook wel de finale rijden."

  Benoot (5e): "Ik heb mezelf verrast"

  Tiesj Benoot was het Belgische lichtpunt van de dag. Bij zijn debuut in de Ronde werd het talent van Lotto-Soudal knap vijfde. "Dit had ik niet verwacht. Ik besef het nog niet goed. Mijn opdracht was om vanaf de Taaienberg mee te springen en Jürgen Roelandts in een zetel te zetten. Ik dacht dat dat moeilijk zou zijn, maar ik heb mezelf verrast toen ik voelde dat ik daar nog iets over had", zegt Benoot.

  "Ik heb het zelf geprobeerd op de Kruisberg, maar raakte niet weg. Ik zag zo wel de vlucht van Terpstra en Kristoff, bovenop de Kruisberg, ontstaan. Toen moest ik passen, je kunt niet blijven demarreren."

  "Het ging heel snel toen zij vertrokken, ze hadden meteen een gat. Het zijn geen prutsers, hé. Ik denk dat de sterkste twee voorin zaten. In de achtervolging ging het echt wel snel, maar we kwamen niet dichterbij."

  "Het was een mooie dag, maar wel zwaar. Het is lang geleden dat ik nog zo kapot ben geweest. De lange en lastige klassiekers zijn echt wel mijn ding. Hopelijk kan ik nog een stap vooruit zetten in de komende jaren en meedoen om de zege."

  "Parijs-Roubaix? Ik heb die wedstrijd nog maar één keer gereden. Bij de beloften werd ik vorig jaar 16e, nadat ik was lek gereden op Carrefour de l'Arbre. Dat wil natuurlijk niet veel zeggen. Ik hoop in elk geval dat het iets voor mij is."

  Eerlijke Sep Vanmarcke: "Ik heb gefaald"

  Sep Vanmarcke werd vooraf bij het kransje favorieten gerekend, maar speelde uiteindelijk geen rol van betekenis in de finale nadat hij de slag gemist had op de Taaienberg. "Daar had ik een slecht moment, dat had ik zelf ook niet verwacht", vertelt Vanmarcke.

  "Net op dat moment kwam er een splitsing in de groep en moesten we achtervolgen. Maarten Weynants heeft er dan alles aan gedaan om dat gat zo klein mogelijk te houden. Op de Kruisberg heb ik dan nog geprobeerd om de aansluiting te maken, maar dat is niet gelukt."

  "Als er voorin even twijfel geweest was, had ik er misschien nog kunnen bij raken. Maar dat was niet het geval. Ik heb gefaald", was Vanmarcke eerlijk.

  Vanmarckes ploegleider Nico Verhoeven zat met vraagtekens. "Aan de Taaienberg hadden we het idee dat Sep goed in de wedstrijd zat. Het was een verrassing dat hij vlak erna niet meer voorin reed", zegt Verhoeven.

  "Op de Kruisberg probeerde hij nog de oversteek te maken, maar als je dat moet doen, ben je eigenlijk al verloren. Op zo'n moment wordt er volop gekoerst. Ik denk dat hij gewoon niet goed genoeg was om dat laatste gaatje dicht te rijden."

  Peeters: "Ploeg valt niets te verwijten"

  Voor Etixx-Quick Step werd het (weer) net niet. Terpstra kon Kristoff niet vloeren in de sprint. "Als wij niet winnen, moeten we het uitleggen", zegt ploegleider Wilfried Peeters. "Maar er zijn vandaag 24 ploegen die niet gewonnen hebben."

  "De ploeg heeft alles uitgevoerd wat we gevraagd hebben. Ze waren sterk, we kunnen niemand iets verwijten. We zijn op een sterke Kristoff gebotst, ik ben geschrokken van wat hij hier toonde."

  "Stybar verloor zijn tanden in de koers en kon niet eten. Hij moest het bij gelletjes houden. Ook hem valt weinig te verwijten. Hij mocht nog mee met Van Avermaet en Sagan, dan had er nog iets gekund als ze voorin waren geraakt."

  Terpstra: "Ik ben op mijn waarde geklopt"

  Niki Terpstra gaf Wilfried Peeters, zijn Etixx-Quick Step ploegleider, gelijk. "Ik ben op mijn waarde geklopt. Kristoff was super en beter en sterker dan ik."

  "Mijn demarrage was een ingeving van het moment. Een ploegmaat meer mee mocht, maar de samenwerking met Kristoff was goed."

  "Ik dacht eraan om weg te springen op de Paterberg, maar Kristoff reed zo'n strak tempo dat het te moeilijk was om erover te gaan, volgen was al lastig."

  "Ik hield wel hoop, maar hij is zo sterk. Hij reed de laatste vijf kilometer op kop en dan blijk ik nog geen partij voor hem te zijn in de sprint. Ik kwam ernaast, maar toen versnelde hij en was het voorbij."

  "Deze keer heb ik niet het gevoel dat we met onze ploeg de zege lieten liggen. Ik ben eigenlijk tevreden met mijn ereplaats en ga nu gemotiveerd en vol vertrouwen naar Parijs-Roubaix."

  Demol: "Devolder zat te vroeg alleen"

  Dirk Demol, ploegleider bij Trek, was tevreden over kopman Stijn Devolder, maar minder over de rest van zijn ploeg (en de volgauto's).

  "Stijn was er in de finale, maar zat te vroeg alleen. Daarom moest hij elke keer op eigen kracht opschuiven en dat kost krachten. Hij heeft het goed gedaan."

  "Met Sergent hadden we iemand mee in de vroege vlucht, tot hij werd overhoop gereden. Je kunt moeilijk geloven wat er daar gebeurd is. Het is jammer dat door een sleutelbeenbreuk zijn voorjaar voorbij is, maar het had veel erger kunnen zijn. We blijven als ploeg maar in de hoek waar de klappen vallen."