• home
 • video
 • pas verschenen

  Longo Borghini wint Ronde, ploegmaat Jolien D'hoore is tweede

  Elisa Longo Borghini maakt het zegegebaar in Oudenaarde.

  De Italiaanse Elisa Longo Borghini heeft de twaalfde editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen op haar naam geschreven. Jolien D'hoore maakte het feestje voor Wiggle compleet door naar de tweede plaats te sprinten. "Dit wordt een groot feest", zegt D'hoore.

  De wedstrijd spatte pas open in de aanloop naar de Molenberg, de tweede van tien hellingen na 62 kilometer koers. Een omvangrijke groep van zowat 35 rensters zonderde zich af van het peloton.

  Sofie De Vuyst testte even haar benen, maar werd snel gegrepen. Tijdens de beklimming van de Leberg, net over halfkoers, trok Roxane Knetemann in de aanval. De poging van de Nederlandse werd tenietgedaan op de Berendries.

  Na de beklimming van de Valkenberg vormde zich een kopgroep met Van Dijk, Majerus, Niewadoma, Bronzini, Hagiwara, Amialiusik, Elvin, Van Vleuten, Frapporti, Dvorak en Ensing. Ook dit elftal kreeg geen vrijgeleide.

  Ter hoogte van de Kaperij zette Annemiek van Vleuten opnieuw door. Zij mocht de Kanarieberg, op 35 kilometer van de streep, aanvatten met een voorsprong van 15 seconden op de grote groep, maar werd wat verderop opnieuw tot de orde geroepen.

  Met nog 28 kilometer ontsnapte Elisa Longo Borghini en dat bleek de beslissing in de wedstrijd. Achter de 23-jarige Italiaanse spanden negen rensters samen: Jolien D'hoore, Ferrand-Prévot, Armitstead, Cecchini, Van Vleuten, Blaak, Van der Breggen, Amialusik en Lepisto.

  Longo Borghini mocht de laatste vijf kilometer in met een voorsprong van 55 seconden op een uitgedunde achtervolgende groep. De Italiaanse kwam niet meer in de problemen en haalde het afgescheiden voor D'hoore (foto) en Van der Breggen.

  D'hoore: "Dit was het ideale scenario"

  "Dit is een perfecte dag voor onze ploeg", zegt een dolgelukkige Jolien D'hoore. "De eerste en tweede plaats: beter kan niet. Voor ons was dit het ideale scenario: Elisa in de aanval en ik in de achtervolgende groep, waarin ik me kon sparen. Al heb ik me echt niet kunnen sparen, ik heb serieus afgezien. Hoewel ik stikkapot was, ben ik toch nog tweede kunnen worden. Dat is heel mooi."

  "Elisa is een van de grootste talenten ter wereld. Tot vandaag was het altijd net niet. Ze is niet supersnel aan de finish, maar ze is wel altijd mee met de eerste groep. Om het af te maken, moet ze het solo doen en dat heeft ze hier gedaan. Voor de ploeg is dit schitterend natuurlijk. We zijn een echte vriendengroep, we rijden 100% voor elkaar en dat maakt het verschil. Het zal vanavond een groot feest worden!"

  Uitslag:
  1.Elisa Longo Borghini (Ita)145km in 3u50'43"
  2.Jolien D'hooreop 43"
  3.Anna van der Breggen (Ned)z.t.
  4.Annemiek van Vleuten (Ned) 
  5.Elena Cecchini (Ita) 
  6.Alena Amialioesik (WRu) 
  7.Pauline Ferrand-Prévot (Fra) 
  8.Elizabeth Armitstead (GBr)45"
  9.Chantal Blaak (Ned)47"
  10.Ashley Moolman-Pasio (ZAf) 
  13.Emma Johansson (Zwe)3'30"
  23.Giorgina Bronzini (Ita) 
  27.Sofie De Vuyst 

  Tweets: