• home
 • video
 • pas verschenen

  De Ronde van Vlaanderen in 6 cruciale fases

  Kristoff en Terpstra houden de tegenstand af op de Paterberg

  De 99e editie van de Ronde van Vlaanderen kwam pas heel laat helemaal op gang. Bekijk hier de belangrijkste fases uit de wedstrijd.

  1. Vroege zendelingen gegrepen

  Op 49 kilometer van het einde, na de tweede passage op de Paterberg, wordt de laatste zendeling van de vroege vlucht gegrepen.

  De groep die vooraan rijdt, is zo'n 40 man sterk. Sagan, Vanmarcke, Terpstra, Thomas, Van Avermaet, Stybar en Kristoff zijn mee. Slechts één man ontbreekt: Bradley Wiggins. Op naar de Koppenberg.

  2. Terpstra en Kristoff vallen aan op de Kruisberg, Vanmarcke kraakt

  Paniek in de tent van LottoNL-Jumbo, want Vanmarcke is in een tweede groepje verzeild geraakt. Hij probeert in zijn eentje terug te keren, maar kraakt op de Kruisberg. Einde wedstrijd voor Vanmarcke.

  Op diezelfde helling trekken Terpstra en Kristoff ten aanval, op 28 kilometer van de finish. Bij het aansnijden van de Kwaremont is het verschil met het peloton opgelopen tot 30 seconden.

  3. Koplopers houden stand op de Kwaremont

  Geraint Thomas en Zdenek Stybar proberen de sprong naar de koplopers te maken op de Kwaremont, maar ze geraken nooit helemaal voorin. Op de top hebben Terpsta en Kristoff nog altijd 16 seconden voorgift.

  In de achtergrond wordt getwijfeld. De groep komt weer samen. Naast Stybar en Thomas zijn Sagan, Devolder, Pozzato en Van Avermaet de belangrijkste namen. 

  4. Status quo op de Paterberg

  Waar het verschil met de koplopers op de Kwaremont 16 seconden was, groeit dat weer tot een halve minuut bij het opdraaien van de Paterberg, de laatste helling van de dag.

  Ook hier houden Terpstra en Kristoff stand. Van Avermaet en Sagan gaan wel in de tegenaanval, maar het verschil is nog altijd 23 seconden op de top. 

  Kan het duo nog terugkomen of zijn de vogels gaan vliegen?

  5. Open koers op weg naar Oudenaarde

  Op de brede banen naar Oudenaarde slagen Sagan en Van Avermaet  er niet in om aan te sluiten. Integendeel, het gat wordt groter. 

  In de achtergrond proberen ook Lars Boom en co dichterbij te komen, maar ook deze groep blijft hangen op zo'n 30 seconden. Volgens Renaat Schotte gaat het om 6 elektriciteitspalen.

  Vooraan laat Terpstra het vuile werk opknappen door Kristoff, in de hoop dat de Noor een deel van zijn krachten verspeelt. Wie wint de sprint?

  6. Kristoff is veel te sterk voor Terpstra en wint de Ronde

  Niki Terpstra trekt de sprint op gang, maar komt nooit over Alexander Kristoff. De Noor van Katjoesja wint de 99e Ronde van Vlaanderen.