• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts en De Cauwer: "Het wordt een verwarrende Ronde"

  Wie kan profiteren van de afwezigheid van Tom Boonen en Fabian Cancellara? Krijgen ze bij Etixx-Quick Step iedereen op één lijn? En wat wordt de rol van de herrezen Boonen de komende dagen? Michel Wuyts en José De Cauwer blikken vooruit op de Ronde. "De chaos zal regeren."

  Wuyts en De Cauwer in een notendop:

  • Veel renners zullen denken: "Zijn die mannen wel zoveel beter dan ik? Zou het dan toch ooit eens lukken voor mij?"
  • Je kunt moeilijk zeggen dat Kristoff grootsprakerig is, maar nu spreekt hij wel grof door te zeggen dat hij van de anderen kan wegrijden op de heuveltjes.
  • Vanmarcke mikt maar op twee koersen, dat vind ik te weinig.
  • Over Stybar en Terpstra: Juiste consignes zijn belangrijk, maar het is nog belangrijker dat de renners eerlijk zijn tegenover elkaar.
  • Ik zou Boonen toch meenemen naar Parijs-Roubaix. Alleen al om de andere ploegen schrik aan te jagen.

  De Ronde start voor het eerst sinds lang zonder topfavoriet

  "Het is een vreemd gevoel om naar de Ronde toe te leven zonder topfavoriet", vindt Michel Wuyts. "Normaal gezien is de uitslag van de E3 Harelbeke bepalend voor het verloop van de Ronde, maar de zware Gent-Wevelgem zou dat wel eens onderuit kunnen halen. De chaos zou kunnen regeren."

  "Er is geen houvast", stelt José De Cauwer. "Zonder Boonen en Cancellara weet je niet op wie je je koers moet afstellen."

  "Sky zal de koers wel in handen nemen, omdat ze gewoon zijn dit te doen. Maar ploegen zullen vroeger hun betere renners naar voren sturen, in de hoop dat er weer eens een atypische editie van de Ronde komt, waarin de vluchters overleven. Het lijkt mij een verwarrende Ronde te worden."

  "In het verleden waren er weinig renners die dachten: "Ik kan de Ronde winnen." Nu zullen veel renners denken: "Zijn die mannen wel zoveel beter dan ik? Zou het dan toch ooit eens lukken voor mij?""

  Hoe moeten we de favorieten inschatten?

  "Bij Etixx-Quick Step schuiven ze Stybar naar voren. Hij is samen met Thomas de favoriet", zegt Wuyts. "Ik zou Kristoff daar toch bijzetten", vult De Cauwer aan.

  "Maar ook Van Avermaet en Vanmarcke zijn aan die drie gewaagd. En ik zou Terpstra ook niet zomaar wegblazen. Het is moeilijk om laagjes te maken. Er is één brede laag met een paar renners die erbovenuit steken."

  "Ik zou daar graag nog Roelandts aan toevoegen", zegt Wuyts. "Maar dan moet hij het anders aanpakken dan in Gent-Wevelgem."

  "En dan vergeten we nog Sagan te vermelden. Hij rijdt wel nog zijn prijsjes, maar er zit geen vooruitgang meer in." De Cauwer: "Als Vanmarcke al een tikje kreeg in Gent-Wevelgem, wat moet Sagan dan niet zeggen na de E3?"

  Kristoff maakte indruk in de Driedaagse. "Je kunt moeilijk zeggen dat hij grootsprakerig is, maar nu spreekt hij wel grof door te zeggen dat hij van de anderen kan wegrijden op de heuveltjes."

  "Dat zou nieuw zijn", zegt De Cauwer. "Maar het zou zomaar kunnen, zeker gezien de kracht die hij uitstraalt de laatste weken."

  Een unieke kans voor Vanmarcke en Van Avermaet. En wat met Devolder?

  "Normaal gezien moet Vanmarcke de debatten openen zondag", schat De Cauwer in. "Het is best mogelijk dat je de ene week total loss bent en er een week later weer staat dankzij de supercompensatie."

  "Vanmarcke heeft misschien een tikkeltje meer dan Van Avermaet, maar hij mikt maar op twee koersen. Dat vind ik te weinig. Je moet ook proberen te winnen op 85% van je vermogen."

  "Het speelt in de kaart van Van Avermaet dat hij de laatste dagen wat minder in beeld is geweest", denkt Wuyts. "Hij is er al een paar keer dichtbij geweest. Dan ben je in principe kandidaat-winnaar", vindt De Cauwer.

  "Hij is niet de man die 20 kilometer alleen voorop kan rijden. Maar andere renners zullen wel met hem naar de finish willen rijden."

  En het enigma-Devolder? "Hij heeft indruk gemaakt in de Driedaagse, al is dat peloton niet te vergelijken met dat in de E3 of Gent-Wevelgem", zegt Wuyts.

  "Hij blinkt weer in zijn vel. Maar is dat geen wishful thinking? Een soort verlangen naar de Devolder van weleer?" De Cauwer: "Hij zou perfect kunnen profiteren van de twijfel die misschien zal heersen. Hij kan ook een lange solo aan."

  Krijgt Etixx-Quick Step de neuzen in dezelfde richting? En wat is rol van Boonen?

  Bij Etixx-Quick Step lijken drie renners (Stybar, Terpstra en Vandenbergh) te vechten om de "erfenis" van Tom Boonen. "Het kan een drietand zijn waar je iets mee kunt doen, op voorwaarde dat er vooraf duidelijkheid is. Zó moet het gebeuren", zegt Wuyts.

  "Juiste consignes zijn belangrijk, maar het is nog belangrijker dat de renners eerlijk zijn tegenover elkaar", vindt De Cauwer. "Je mag niet te laat zeggen: "Ik was niet goed genoeg.""

  "Dat is makkelijker gezegd dan gedaan", werpt Wuyts op. "Die renners hebben nu de kans om de sprong voorwaarts te maken, om het predicaat "kampioen" te verdienen."

  De Cauwer: "Ik zou niet twijfelen aan de ploeg. Ze blijven de toonaangevende ploeg voor zondag. Maar ze missen net dat tikkeltje om te winnen. En ze missen Boonen als bliksemafleider."

  Die Boonen stond deze week, enkele dagen voor Pasen, plots op uit de doden. "Ik denk dat het een publiciteitsstunt is", zegt De Cauwer. "Ze nemen hem er ook bij om eenheid te smeden en rust te brengen."

  "Nu spreken Stybar en Terpstra misschien niet tegen elkaar, maar zet Boonen erbij en het draait wél rond." Wuyts gelooft wel in een Roubaix-scenario. "Als hij nog wat vooruitgang boekt, en dat zal hij doen, kun je makkelijk je achtste man vervangen door Boonen. Alleen al om de anderen schrik aan te jagen zou je hem mee kunnen nemen."

  De Cauwer: "Maar het brengt niet op om 200 kilometer gewoon mee te rijden, terwijl het allemaal in de laatste 50 kilometer gebeurt. Het zou niet mogen dat hij meekan. Hij mist competitie."

  Belg of buitenlander zondag?

  "Een Belg uiteraard", zegt De Cauwer stellig. "Alleen al uit chauvinisme. En als ik realistisch ben? Half en half."

  "Ik reken op een onvoorspelbare koers, die alle richtingen uit kan. Ik wil genieten van start tot finish en wil een Ronde die even beklijvend is als Gent-Wevelgem. Daar teken ik nu al voor."