• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanwalleghem: "De Ronde geeft Vlaanderen een vertekend beeld"

  Vlaanderen is gek op de Ronde.

  Nog twee keer slapen tot de 99e Ronde van Vlaanderen. Zondag zal Vlaanderen weer helemaal in de ban zijn van de Ronde, maar Rik Vanwalleghem probeert het enthousiasme toch te kaderen. "We moeten opletten dat er buitenshuis geen trein op gang komt die we over 15 jaar zullen missen."

  "Ik heb een dubbel gevoel", vertelt Rik Vanwalleghem, directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen, bij Sporza. "De sfeer kun je met geen buitenlandse koers vergelijken, tenzij misschien met Parijs-Roubaix, die andere Vlaamse klassieker", zegt Vanwalleghem met een knipoog.

  "Maar de Ronde dreigt anderzijds te verglijden naar een nichewedstrijd, met een zeer specifiek deelnemersveld. Toprenners laten die koers links liggen, want ze willen de rest van hun seizoen niet in gevaar brengen. Want in koersen zoals de Tour raap je publiciteit."

  "Museeuw, Van Petegem, Devolder en Boonen: de echte Vlaamse stoempers zijn voor ons het archetype. Maar de wereld draait door. Er is een heel ander type renner dat het goeie weer maakt op de mondiale kalender, maar die renner zakt niet meer af naar hier."

  "We zijn goed bezig in onze koersen, maar in de grote rittenkoersen is er werk aan de winkel. Daar gaat het helemaal niet goed."

  "We moeten opletten dat we niet met oogkleppen op denken dat we goed bezig zijn en er nog een schep bovenop zullen doen. Laat ons het karakter van de Ronde behouden, maar laat ons de grote internationale renners niet bang maken."

  "De Ronde geeft Vlaanderen een vertekend beeld"

  "De Ronde geeft Vlaanderen een vertekend beeld", gaat Vanwalleghem voort. "We denken dat het fantastisch gaat met het wielrennen in België en dat het op deze manier moet blijven. Maar de andere landen kijken er anders naar. We moeten opletten dat er buitenshuis geen trein op gang komt die we over 15 jaar zullen missen."

  Is die trend dan misschien een beetje de "schuld" van Tom Boonen, die het Vlaamse wielrennen de voorbije jaren mee gedomineerd heeft? "We selecteren altijd zulke renners, anders krijg je bijna geen contract in een Belgische ploeg. De klimmer of tijdrijder komt niet aan bod en dat zorgt voor verschraling. We moeten opletten dat dat niet als een boemerang in ons gezicht terugkeert."