• home
 • video
 • pas verschenen

  Tom Boonen: "Ik koesterde iets te veel hoop voor Roubaix"

  Sporza volgde Tom Boonen vandaag.

  Tom Boonen (34) doet zondag niet mee aan de Ronde van Vlaanderen en start een week later ook niet in Parijs-Roubaix. "Dat is uitgesloten", verzekert Boonen ons. De onfortuinlijke kopman van Etixx-Quick Step, die drie weken geleden een schouderoperatie onderging, denkt er wel aan om de Ronde van Italië rijden.

  Sporza mocht vandaag Tom Boonen een dag volgen. Even had hij de hoop om nog de Ronde van Vlaanderen te halen, maar een training deze week leerde hem dat dat niet realistisch was.

  "Het zou niet gaan. Woensdag op training zat ik op de limiet. Iedere dag die ik extra heb, is natuurlijk gewonnen, maar er bestaan geen mirakels in de topsport", vertelt Boonen.

  "Ik heb na mijn val twee weken niks gedaan. Ik ben geopereerd en ben in slaap gedaan. Ik moet echt terug opbouwen."

  "In de Ronde en Parijs-Roubaix moet je misschien wel 100.000 keer optrekken in een bocht en vechten voor je positie. Dat kan mijn schouder nog niet aan."

  Voor Roubaix heeft Boonen nog een week extra. "Neen, neen, dat is uitgesloten."

  "Idee Roubaix opgeborgen"

  Toch heeft Tom Boonen nog aan Parijs-Roubaix gedacht. "Toen ik naar de E3 zat te kijken, dacht ik: "Misschien probeer ik het gewoon"", vertelt Boonen.

  "Dan had ik wel De Panne moeten rijden, Vlaanderen moeten rijden, de Scheldeprijs... ik heb competitie nodig."

  "Goed wetende dat ik een pak rammel zou krijgen. Ik zou voorbijgereden zijn waar ik nog nooit voorbijgereden ben.

  "De dokters raadden me het af. Zondag heb ik sprintjes getrokken op training. Zeven of acht na mekaar en toen had ik snel door dat ik dat idee beter kon opbergen. Ik had een beetje te veel hoop."

  "Giro en WK Richmond"

  Wat is het volgende doel van Tom Boonen? "Als het voorjaar wegvalt, is het moeilijk. Dat is mijn hoofdbrok van het seizoen", legt hij uit.

  "Ik probeer nu zo goed en kwaad mogelijk te trainen. En ik wil zo snel mogelijk weer competitie rijden. Eind april of begin mei."

  "Ik heb nog enkele denkpistes: misschien de Giro, maar daar moeten we het nog over hebben. Ik heb nog nooit de Giro gereden."

  "Resten me nog: de kampioenschappen. Op het WK in Richmond koersen we op een parcours dat me moet liggen."

  "Met Vanmarcke, Van Avermaet, Gilbert en ikzelf kunnen we een heel sterke delegatie afvaardigen. Wie weet, tien jaar na datum..."

  En met de tweeling? "Super"

  Sinds begin dit jaar heeft Tom Boonen twee oogappels in zijn leven: Valentine en Jacqueline. "Het vaderschap bevalt me erg goed. Super", vertelt hij. "Het is veel werk, maar ook enorm plezant. Nu beginnen ze te reageren, echt leuk."

  "Privé is de tweeling waarschijnlijk het grootste succes dat ik ooit zal gehad hebben, maar het is nu niet dat ik gemotiveerder dan vroeger koers."