• home
 • video
 • pas verschenen

  Raedschelders: "Wijsmans en Depestele kunnen optie zijn"

  Raedschelders is volgend seizoen 30 jaar voorzitter van Maaseik.

  Voor het tweede seizoen op een rij mist Maaseik de play-offfinale in het volleybal. De Limburgse club lijkt in een neerwaartse spiraal terecht te zijn gekomen. Sporza had een goed gesprek met Mathi Raedschelders, volgend seizoen 30 jaar voorzitter bij Maaseik.

  “De neerwaartse spiraal mag niet blijven aanhouden”

  Raedschelders tilt verrassend niet te zwaar aan dit zwakke seizoen. “Het is misschien goed dat we bewust een stap terugzetten. Toen we vier jaar op rij kampioen werden was er het laatste jaar zelfs geen feest meer. Winnen was evident geworden. Nu gaan de mensen bij winst weer blij naar huis. Maar de neerwaartse spiraal mag niet blijven aanhouden.”

  Een derde of vierde plaats in de competitie is het hoogst haalbare voor Maaseik dit seizoen. Europees mag Maaseik misschien wel weer rekenen op een wildcard voor de Champions League. "Maar dan komen we zoals dit jaar in een zware poule terecht. Misschien is het beter om volgend jaar CEV-cup te spelen."

  Veel van de huidige problemen zijn volgens Raedschelders te wijten aan de erfenis van topcoaches Anders Kristiansson en Vital Heynen. Ook de recente problemen met libero Bert Derkoningen. "Topsporters zijn soms als kleine kinderen en willen aftasten tot hoe ver ze kunnen gaan. Met Kristiansson of Heynen had Bert dit niet gedaan.”

  "Wijsmans en Depestele kunnen een optie zijn"

  Maaseik kiest al jaren om met jonge talenten te werken, maar stress en onervarenheid speelde de jonge groep dit seizoen parten. Wout Wijsmans en Frank Depestele hebben ervaring zat en willen volgend seizoen graag in België spelen. Maaseik lijkt de enige club die in aanmerking komt om hen binnen te halen.

  “Als we zo’n spelers halen dan is dat een plan op korte termijn: om voor het 55-jarig bestaan van de club en mijn 30-jarig voorzitterschap de titel te kunnen pakken. Dat kan een optie zijn, maar dan stappen we af van onze filosofie om met jonge spelers te werken. Daarover moet eerst consensus bestaan in het dagelijks bestuur.”

  Over enkele weken zal er ook duidelijkheid komen over de coach van volgend seizoen. “Alain Dardenne is zeker mogelijk, maar er is een lijstje met wel zeven namen. De uiteindelijke beslissing zal genomen worden door de sportieve cel.”

  “In de hoogste afdeling wordt in drie snelheden gewerkt”

  De gang van zaken in het Belgische volleybal blijft een doorn in het oog van Mathi Raedschelders. “Er zijn ploegen die met alles in orde zijn, er zijn ploegen die met een beetje in orde zijn en er zijn ploegen die met niks in orde zijn.”

  Raedschelders verwijst naar wanbetalingen aan de RSZ, sponsors die geen waarborg kunnen voorleggen of clubs die een nieuwe VZW oprichten als er problemen opduiken.

  “Het is een bom die onder het volleybal ligt. Als die bom niet ontmijnd wordt, dan gaat die eens ontploffen.”

  “De nationale ploegen zitten in de lift, maar de clubs kunnen niet mee omhoog”

  Tot slot laat Raedschelders zijn licht schijnen over het succes van de nationale ploeg. Een goeie zaak voor het volleybal, maar ook een verhaal met een keerzijde.

  “De doelstellingen van de clubs en de nationale ploeg zijn anders. Het is bijna een concurrentiestrijd geworden. De nationale ploegen nemen zes maanden van het jaar in, dat is moeilijk want wij moeten de spelers een heel seizoen betalen en hebben ook onze kosten. De kalender moet op té korte tijd afgewerkt worden.”