Ga naar de inhoud

Procureur wielerbond vraagt twee jaar schorsing voor Meeusen

 do 2 april 2015 13:06
Tom Meeusen is opnieuw aanwezig op de zitting.
Tom Meeusen weet welke straf hem boven het hoofd hangt. Het bondsparket eist een schorsing van twee jaar voor de 26-jarige veldrijder. Volgens de procureur heeft Meeusen misbruik gemaakt van een medisch attest voor het gebruik van cortisonen. "Er is geen bewijs", stelt de advocaat van Meeusen. Een uitspraak volgt later, misschien volgende week donderdag.

De disciplinaire commissie van de wielerbond heeft het dossier rond Tom Meeusen opgesplitst in twee luiken. Vandaag stond deel 1 op het programma: het gebruik van cortisonen.

Meeusen geeft toe dat hij begin 2012, de donderdag voor het wereldkampioenschap in Koksijde, cortisonen gebruikt heeft wegens kniepijn. Dat vermeldde hij ook op het controleformulier.

De Internationale Wielerunie UCI laat in bepaalde gevallen, wegens medisch gebruik, cortisonegebruik ook toe.

Meeusen testte niet positief, maar volgens de bondsprocureur ging het om ongeoorloofd gebruik, dus niet wegens medische redenen. Meeusen zou een attest misbruikt hebben.

De 26-jarige veldrijder hangt een schorsing van twee jaar en een geldboete van 28.500 euro boven het hoofd. Ook de resultaten uit zijn "verdachte periode" kunnen geschrapt worden.

Meeusen: "Moeilijk om te trainen nu"

Tom Meeusen was zelf opnieuw aanwezig op de zitting van het bondsparket. Achteraf gaf hij enkel een korte reactie, om niets verkeerds te zeggen. "Ik wacht het verhaal af", legde de 26-jarige renner uit.

"Het is erg moeilijk voor mij om nu te trainen. Ik ben blij dat het einde eindelijk in zicht is. Dat ik duidelijkheid krijg, vind ik het allerbelangrijkste."

De advocaat van Tom Meeusen noemt het dossier tegen zijn cliënt een schande, een vederlicht dossier zonder direct bewijs.

"Ik denk dat we redelijk overtuigend hebben kunnen aantonen dat er geen bewijs is tegen Tom Meeusen, laat staan een begin van een bewijs", stelt meester Stijn Debaene.

"Rudy De Bie had de dokter Mertens aangeraden"

De voorzitter van de disciplinaire commissie heeft aan Meeusen overigens de vraag gesteld waarom hij naar dokter Mertens in Rotselaar ging, een dokter die toch niet meteen in de buurt woonde.

"Dat is niet onlogisch", zei Meeusen. "Ik had heel wat problemen met mijn sinussen en ben zo bij hem terechtgekomen. De dokter had een goede reputatie."

Wat later verklaarde de advocaat van Meeusen dit: "Het was bondscoach Rudy De Bie die Mertens aanbeval bij Tom. Hij is een dokter met een goede reputatie, een vader voor zijn patiënten die altijd klaar stond."

Dat illustreerde de advocaat met heel wat mailverkeer tussen Meeusen en Mertens om aan te tonen dat er niets mis was met zijn werkwijze. Zo vraagt Meeusen onder meer "of hij een dafalgan mag nemen" of geeft hij aan dat zijn neusslijmen nog altijd geel zijn, enzovoort.

Uiteindelijk verwees Mertens hem door naar een specialist om zijn sinussen te laten behandelen. "Ik heb me nooit vragen gesteld bij die dokter", zei Meeusen kort na de zitting. "Ook mijn ploegleider Danny De Bie en Jos Smets van de BWB kennen de dokter persoonlijk. Heel wat renners liepen bij hem langs wegens zijn goede reputatie."

Rudy De Bie: "Heb Meeusen die dokter niet aangeraden"

Geconfronteerd met de uitspraken van de advocaat van Meeusen reageert Rudy De Bie als volgt: "Ik heb en zal nooit een renner aanraden om bij een bepaalde dokter op visite te gaan. Dat mag trouwens niet volgens de deontologische code van de wielerbond."

"Ik vind het jammer dat mijn naam in dit dossier genoemd wordt. De naam van dokter Mertens is gevallen in gesprekken, dat zal ik niet ontkennen, maar die man had in die periode een uitstekende reputatie. Van al die beschuldigingen was toen geen sprake."

"Ik raad geen enkele renner aan welke dokter hij moet raadplegen. Het is aan de renner zelf om te beslissen door wie hij zich laat behandelen."

Ook algemeen directeur van de BWB Jos Smets ontkent dat hij iets met dit verhaal te maken heeft.

"Ik ben afkomstig van het dorp naast hem. De doktersfamilie is bekend en zijn praktijk ook, dus ken ik zijn naam, maar persoonlijk ken ik die man niet. Ik was ook nooit patiënt bij hem, ik weet niet eens hoe hij er uitziet."

Volgende week deel 2

Volgende week donderdag komt het tweede luik in de zaak-Meeusen aan bod. Dan gaat het om Vaminolact, een medicijn voor baby's met aminozuren. Meeusen zou het middel op een verboden manier toegediend hebben. Normaal gezien krijgt hij volgende week ook de uitspraak in zijn zaak te horen.

Niet onbelangrijk: over ozon of een inbreuk tegen de zogenoemde "no needle-policy" is geen sprake in het hele dossier.