• home
 • video
 • pas verschenen

  Efong Nzolo stopt als scheidsrechter: "Om persoonlijke redenen"

  Nzolo zal altijd bekend blijven als de "ref met de glimlach".

  Jérôme Efong Nzolo zal niet meer fluiten in de Belgische competitie. De 40-jarige ref past voor nieuwe fysieke testen en houdt de eer aan zichzelf. "Het is een moeilijke beslissing, maar ik heb nergens spijt van", zegt hij. Frank De Bleeckere, begeleider van de refs in eerste klasse, bedankt Nzolo "voor de uitstekende samenwerking".

  Jérôme Efong Nzolo mocht deze namiddag normaal een vierde keer proberen om de fysieke tests voor scheidsrechters af te leggen. Na drie mislukkingen was dat zowat zijn laatste kans, maar hij laat de kelk aan zich voorbijgaan en trekt een streep onder zijn carrière.

  Nzolo, die in 1995 vanuit Gabon naar België verhuisde, werd in januari 2006 de eerste ref met een donkere huidskleur in eerste klasse. Hij had een bijzondere flair op het veld en loste veel met de glimlach op.

  Nzolo werd vier keer (2007, 2008, 2009 en 2013) uitgeroepen tot Scheidsrechter van het Jaar. Frank De Bleeckere, begeleider van de elitescheidsrechters, bedankt Nzolo. "Ik respecteer zijn beslissing om te stoppen. Ik wil Jérôme bedanken voor de jarenlange en uitstekende samenwerking."

  "Spelers wisten hoe ver ze met mij konden gaan"

  "Ik stop wegens persoonlijke redenen, maar ik ga daar niet dieper op in", zegt Nzolo aan Sporza. "Het heeft in elk geval niets te maken met de fysieke testen waar ik de laatste keren niet doorgeraakt ben."

  "Ik heb nergens spijt van. Ook al is dit geen gemakkelijke beslissing, ik ga door met mijn leven en kijk vooruit. Maar het is zeker wel een mooie periode geweest als scheidsrechter. Wedstrijden leiden was een echte passie. "

  "Ik ben vier keer Scheidsrechter van het Jaar geweest. Dat zal ik nooit vergeten. Dat bewijst dat het belangrijk is om op een menselijke manier met elkaar om te gaan, dus ook als scheidsrechter en speler. De spelers wisten hoe ver ze konden gaan en ik wist hoe ver ik kon gaan."

  "Ik bewaar alleen de beste herinneringen aan mijn carrière als arbiter. De mooiste? Elk jaar floot ik op het einde van het seizoen de finale van het miniementoernooi "Young Cup" in Henegouwen. Dat spelplezier zien, is echt onvergetelijk."

  "Of jullie mij nog ooit op een veld zullen zien? Misschien mag ik eens ergens de aftrap gaan geven. Maar als scheidsrechter zal het dus zeker niet zijn, tenzij het om een benefietwedstrijd of zoiets zou gaan."

  "Ik leg nu alles in handen van God. In hem heb ik alle vertrouwen, ik ben er dus zeker van dat er binnenkort wel een nieuwe deur zal opengaan."

  "Keer terug naar Congo, zei die ene man"

  Nzolo sluit af met een leuke anedokte. "Toen ik nog in vierde provinciale floot, snauwde een man op leeftijd me toe om "terug te keren naar Congo". Ik gooide hem een glimlach toe en ik heb hem tot het einde van de wedstrijd niet meer gehoord."

  "Na de wedstrijd kwam hij naar me toe en vroeg me waarom ik gelachen had. Ik zei hem: "Meneer, gezien uw leeftijd begrijp ik dat u zegt dat ik weer naar Congo moet, omdat u denkt dat alle Afrikanen uit Congo komen". De man heeft me op een glas getrakteerd en toen ik hem vertelde dat ik van Gabon was, vroeg hij me waar Gabon ligt."