• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Rode Duivels moeten eens de oren gewassen worden"

  De 0-1 in Israël stemt niet tot algehele tevredenheid. Sporza-voetbalcommentator Peter Vandenbempt stelt de nonchalance van België aan de kaak in zijn analyse.

  Israël-België samengevat in één zin: een sterke eerste helft en dan de kluts kwijt na de rust. Als je daar oorzaken voor zoekt: nonchalance en gebrek aan concentratie. Arrogantie, heb ik gelezen. Dat zou ook wel eens kunnen, want de eerste helft was wel goed. Dominant, controle, een beetje traag gevoetbald misschien, maar dat was niet zo makkelijk tegen die Israëlische muur.

  We zagen een sterke Hazard, De Bruyne zat meer in de match en Nainggolan die bevestigde. Israël aan de bal, dat was bepaald een drama. Maar dan moet ik wel zeggen dat ik de tweede helft van de Belgen een absolute non-prestatie vind. En niet ná de rode kaart voor Kompany, zoals men beweert, maar ook al daarvoor.

  Wat hakjes, balverlies, geen druk vooruit meer, een laag tempo... We zagen jongens als Hazard, De Bruyne en Fellaini uit de wedstrijd verdwijnen. Op die manier geef je je tegenstander, die aan de rust helemaal geen zelfvertrouwen meer had, moed en dat heeft België bijna bekocht met puntenverlies.

  Na de wedstrijd waren spelers en coach weinig kritisch voor de prestatie. Maar dat is niet nieuw, vind ik. Dat heb ik ook al op het WK 2014 in Brazilië gemerkt. De meeste Duivels - Vincent Kompany en Marc Wilmots voorop - zijn wel vaker (zeer) positief over de prestaties van de Belgen.

  Dat is natuurlijk net iets makkelijker als je gewonnen hebt, maar ik kan je toch zeggen dat als je deze tweede helft tegen een ploeg van enig niveau speelt, dat je dan de boot ingaat.

  Ik mag hopen dat de evaluatie intern wat scherper is

  In dat opzicht vind ik die domme kaart voor Kompany misschien nog welgekomen voor de Belgen om uitleg te geven voor die matige tweede helft, al vind ik dat naast de kwestie. Want de Rode Duivels waren al vanaf minuut 1 in de tweede helft niet meer scherp.

  Ik mag hopen dat de evaluatie van die tweede periode intern toch wel wat scherper is. Ik vind bijvoorbeeld dat Kompany zijn ploeg in de problemen brengt met eerst een soort showdribbel en als hij de bal dan kwijt is, gaat hij met een gele kaart achter zijn naam op 70/80 meter van zijn eigen doel volstrekt overbodig aan zijn tegenstander hangen.

  Dan mag je achteraf toch een beetje nederig zijn, eerlijk gezegd. Als je ziet dat Thibaut Courtois verkozen is tot man van de match: dat kan tegen een bescheiden tegenstander als Israël toch niet de bedoeling zijn? Maar goed, de winnaar heeft altijd gelijk. Zo gaat dat in de sport.

  We zijn nu halfweg de EK-voorronde. De moeilijke verplaatsingen naar Bosnië en Israël zijn achter de rug. Op basis van de punten is de balans positief, maar ik zeg dat België op basis van kwaliteit en surplus aan talent staat waar het móét staan, en dat is bovenaan in deze groep.

  "Heb de indruk dat Duivels uitgedaagd moeten worden"

  Over enkele maanden heb je nog Wales uit en dan heeft België het moeilijkste eigenlijk gehad in de aanloop naar Frankrijk, maar ik vind wel dat de Duivels tussen nu en het EK 2016 in juni vooral nood hebben aan matchen tegen echte topploegen. Zoals ze straks in juni oefenen tegen Frankrijk.

  Ik heb de indruk dat deze groep uitgedaagd moet worden. De tegenstand in deze EK-voorrondepoule is te zwak. De Belgen steken daar eigenlijk bovenuit en dan krijg je een tweede helft zoals gisteren. 6 op 6 is natuurlijk perfect, maar Cyprus en Israël zijn niet van het niveau van de landen die je op het EK tegenkomt op weg naar de halve finale of finale.

  Zoals gezegd was Marc Wilmots op de persconferentie zeer positief over de collectieve spirit, terwijl de Duivels een keer flink de oren gewassen moeten worden. Ook nog: met de wissel van Hazard heeft de bondscoach toch niet bepaald gescoord bij zijn sterspeler, denk ik. En met zijn uitleg achteraf misschien nog net iets minder.

  Ik ben benieuwd hoe dit allemaal zal evolueren, maar we weten van het WK al dat zo lang de resultaten prima zijn, dat dit soort kleine ergernissen en irritaties dan onder de radar blijven. Dat zal de komende tijd ook wel zo zijn.

  Peter Vandenbempt