• home
 • video
 • pas verschenen

  Roelandts: "Prestatie in Wevelgem heeft me een boost gegeven"

  Lotto-Soudal leeft ontspannen toe naar de Ronde van Vlaanderen. De Lotto-ploeg kon de voorbije weken regelmatig oogsten en kopman Jürgen Roelandts lijkt net op tijd fit voor de Ronde. "Ik sta hier voor het eerst in een paar jaar met een goed gevoel", zegt Roelandts.

  Het openingsweekend viel voor Jürgen Roelandts door ziektekiemen in het water, maar in de loodzware editie van Gent-Wevelgem vorige zondag stak Roelandts zijn neus weer aan het venster. Zijn lange aanvalspoging leverde geen overwinning op, maar was vooral mentaal belangrijk.

  "Die aanval was goed voor mijn zelfvertrouwen", zegt Roelandts aan Sporza. "In het begin kon ik nog uitlopen op het groepje achtervolgers, waar toch grote namen reden. Dat gaf een goed gevoel. Dat het op het einde iets minder ging, is normaal. Maar die prestatie heeft me een boost gegeven."

  Zo'n vroege vlucht die standhoudt, is dat ook een van de scenario's voor zondag? "Dat is realistisch en onze ploeg heeft daar ook de pionnen voor", zegt Roelandts. "We willen iemand mee hebben in zo'n vlucht. Ik probeer me dan rustig te houden en wil zoveel mogelijk krachten sparen voor de laatste 50 kilometer."

  Door de afwezigheid van Tom Boonen en Fabian Cancellara krijgt Roelandts dus een uitgelezen kans om te scoren in de Ronde. "Maar er zijn zoveel pionnen van verschillende ploegen en iedereen wil een mannetje vooraan hebben. Het wordt heel moeilijk om te controleren."

  Maar Roelandts voelt zich duidelijk goed. "Ik voel me goed in mijn rol en voel me vooral frisser dan de vorige jaren. Vooral mentaal, want ik heb minder gereisd. In de koers gaat alles veel vlotter, zeker het wringen. Ik sta hier voor het eerst in een paar jaar met een echt goed gevoel."

  Benoot: "Ik ben goed, maar de ploeg legt me geen druk op"

  Bij Lotto-Soudal is het ook uitkijken naar Tiesj Benoot. De neoprof heeft de overstap naar de profs bijzonder goed verteerd en kijkt uit naar de Ronde. "Dit is toch een speciaal gevoel, want dit is de wedstrijd waar je als Vlaming van droomt."

  "Het is mijn trainingsparcours en iedereen leeft er naartoe. Of ik druk voel? Neen, ik voel nu nog geen stress. Ik weet dat ik goed ben, maar de ploeg legt me geen druk op. Dit zijn de mooiste jaren in een carrière: ik kan een rol spelen, maar ik voel nog niet de druk om dat te moeten doen."

  De afstand van de Ronde, 264 kilometer, is wel zwaar voor een eerstejaars zoals Benoot. "Dat denk ik niet", klinkt het bij Benoot. "Ik heb vorig jaar Parijs-Tours gereden en dat was 240 kilometer. Maar in de Ronde worden dan inderdaad pas de verschillen gemaakt. Het zal dus een ander verhaal worden."

  De selectie van Lotto-Soudal voor de Ronde van Vlaanderen:

  • Lars Bak (Den)
  • Tiesj Benoot
  • Stig Broeckx
  • Jens Debusschere
  • Sean De Bie
  • André Greipel (Dui)
  • Jürgen Roelandts
  • Marcel Sieberg (Dui)

  Kris Boeckmans schrapt de Ronde van Vlaanderen door ziekte. "Hij voelde zich in Gent-Wevelgem al niet goed", zegt ploegleider Herman Frison. "Hij is vandaag nog gestart in De Panne, maar hij heeft opgegeven. Het heeft geen zin om zondag een jongen te laten starten die niet helemaal gezond is." Sean De Bie is zijn vervanger.