• home
 • video
 • pas verschenen

  Primeur: Parker speelt en wint zijn 1.000e reguliere NBA-match

  Niemand bereikte sneller 1.000 wedstrijden en won er daar ook 718 van.

  Tony Parker heeft geschiedenis geschreven in de NBA: gisteren won de Fransman met San Antonio bij Miami. Het was zijn 1.000 reguliere duel, daarvan won hij er 718. De spelverdeler bereikte de mijlpaal in zijn 14e seizoen, niemand deed dat sneller. En zijn winstpercentage is ook al een record.

  Parker blijft bescheiden: "Als je de geschiedenis van de NBA en alle bekende namen bekijkt, dan is dit wel een tamelijk indrukwekkende prestatie."

  "Maar om eerlijk te zijn, ik wist zelfs niet dat het mijn 1.000e wedstrijd was. Ik was gefocust op de match die we moesten winnen." Na de 81-95 van gisteren zijn de Spurs bijna zeker van een play-offticket.

  Parker kwam in 2001 in de NBA terecht vanuit PSG Racing. Hij speelde nooit voor een andere club dan San Antonio, waarmee hij vier keer de NBA won. "Toen ik jong was, wou ik gewoon in de NBA spelen. Ik had me nooit kunnen inbeelden dat ik dit cijfer zou halen."

  Een portret van Tony Parker junior en senior

  Sporza-journalist Christophe Vandegoor maakte uitgerekend vorige week een portret van vader en zoon Parker, die geboren werd in Brugge. Beluister die hieronder.