• home
 • video
 • pas verschenen

  Planckaert: "Heeft Etixx-Quick Step niet te veel kopmannen?"

  Terpstra en Vandenbergh konden de klus niet klaren.

  Etixx-Quick Step is wellicht de meest regelmatige ploeg in de Vlaamse voorjaarskoersen, maar op een overwinning in Kuurne na moet de ploeg tevreden zijn met podiumplaatsen. Zonder Tom Boonen lijkt het een stuk moeilijker om te winnen. Eddy Planckaert en Nick Nuyens analyseren waar het foutloopt bij de Belgische ploeg.

  Volgens de twee analisten was de lekke band van Zdenek Stybar op 70 kilometer van de aankomst het sleutelmoment voor Etixx-Quick Step in Gent-Wevelgem. Op dat moment trekt Stijn Vandenbergh voorin stevig door. Hij is niet op de hoogte van de materiaalpech bij zijn ploegmaat omdat zijn communicatieapparatuur niet in zijn oor zit.

  "Dat is een stomme fout van Stijn", is Eddy Planckaert hard. "Zoiets kan niet bij de profs. Okay, wie zijn wij om daarover te oordelen? Maar het oortje is wel nuttig..."

  Even later kan Stybar weer aansluiten, maar vrijwel meteen daarna trekt Vandenbergh opnieuw stevig door. Hij gooit zo zijn kopman overboord. "Zijn er niet te veel kopmannen bij Etixx-Quick Step", vraagt Planckaert zich af. "Zijn er niet te veel vrijbuiters?"

  "Vandenbergh is een superrenner, maar hij kan het heel moeilijk afmaken. Hij moet alleen binnenkomen en je moet speculeren op de snelle mannen. Stybar kan het afmaken. Vandenbergh kan daar van profiteren, maar als mannen zoals hij zelf de koers moeten maken..."

  Met Niki Terpstra had Etixx-Quick Step uiteindelijk nog een tweede pion voorin, maar ook dat bleek niet voldoende voor de overwinning. "Met Terpstra erbij hadden ze de situatie moeten uitbuiten", vindt Nick Nuyens. "Maar ook daar zat het duo niet echt op één lijn. Speelde er misschien nog iets na de Omloop? Want daar demarreerde Terpstra en ging Vandenbergh hem halen."

  Wat zeggen de Etixx-Quick Step-hoofdrolspelers zelf?

  • Niki Terpstra (tweede): "De samenwerking met Stijn was wel goed. Hij reed echt hard en was sterk. Paolini ging gewoon op het juiste moment met een goeie demarrage. Of het wringt dat we niet winnen? Ja, natuurlijk. Maar we staan er wel. De rest kijkt ook een beetje naar ons."
  • Stijn Vandenbergh (vierde): "Als ploeg stonden we er. Dat is goed. Maar er zijn ook nog andere teams."
  • Patrick Lefevere (Etixx-QS-manager): "Niki kon op een formidabele manier voorin terugkeren. Hij is een heel rare renner. Hij koerst soms achteraan. De inspanning die hij in een waaierkoers doet om weer vooraan te geraken: daar gooit hij met zijn krachten. Maar dat is schijnbaar zijn stijl. Je denkt dat hij sterft, maar hij komt terug en valt aan."

  Het Vlaamse voorjaar van Etixx-Quick Step

  Omloop Het Nieuwsblad: Stannard vloert een Etixx-trio

  Kuurne-Brussel-Kuurne: Cavendish schenkt zijn team revanche

  Dwars door Vlaanderen: jonkies vloeren wereldkampioen Kwiatkowski

  E3 Harelbeke: Thomas snelt weg van Stybar in slotfase

  Gent-Wevelgem: Vandenbergh en Terpstra kunnen Paolini niet afstoppen