• home
 • video
 • pas verschenen

  NOS-commentator: "Hiddink maakt zijn spelers niet beter"

  Na de vlotte overwinning tegen Cyprus overheerst er weer euforie bij de Belgische voetbalfans, maar hun Nederlandse collega's hebben minder reden tot juichen. NOS-commentator Jeroen Elshoff analyseert het 1-1-gelijkspel van Nederland tegen Turkije: "Het was niet om aan te zien."

  "Dat het niet goed was tegen Turkije? Dat is een understatement", vertelt commentator Jeroen Elshoff bij Sporza. "Het was beroerd en zeer slecht. Het is wonderbaarlijk dat Oranje nog een punt aan die wedstrijd heeft overgehouden."

  "Maar hoe dat tot stand gekomen is, verdient geen schoonheidsprijs. Het was vrouwen en kinderen eerst, met uiteindelijk een gelukstreffer. Het was niet om aan te zien."

  De balans van bondscoach Guus Hiddink oogt allesbehalve positief: 4 nederlagen, 1 gelijkspel en 2 overwinningen. "Die zeges waren tegen Kazachstan en Letland en dat zijn toch geen Europese hoogvliegers", stelt Elshoff.

  "Na de ruime zege tegen Letland (6-0 in november) leek de kritiek even op pauze gezet. Ik dacht zelf ook dat Hiddink de boel aan de praat zou krijgen. Hij leek ook scherper en Nederland oogde ontspannen en geconcentreerd."

  "Maar dan zie je die wedstrijd en komt de vraag: is Hiddink de juiste man op de juiste plaats? Zeker als je zijn uitleg na de match hoort: hij was de kwaliteiten van Nederland aan het devalueren en die van Turkije aan het optillen. Dat willen wij niet horen."

  "We waren Louis van Gaal gewoon, die met bijna dezelfde ploeg derde op het WK werd. Maar volgens Guus moeten we wennen aan het feit dat we niet heel erg goed zijn."

  "Een groot verschil tussen geen Europese top zijn en niet naar een EK gaan"

  "We zijn geen Europese top", zei Hiddink na het gelijkspel tegen Turkije. Wat denkt Elshoff van die uitspraak? "Hij heeft een beetje gelijk, maar er is een groot verschil tussen geen Europese top zijn en niet naar een EK gaan. Als Turkije had gewonnen, dan zou de weg naar Frankrijk heel lang geweest zijn."

  Ook voor Elshoff is het moeilijk om te duiden waar het schoentje wringt. "Tegen Turkije heeft Hiddink wel de verkeerde keuzes gemaakt. Met De Jong houdt hij op het middenveld vast aan ervaring. Hij durft er Clasie niet te zetten, die we erg goed vinden. En ook Afellay, die op rechts speelde, zakte door het ijs."

  "Hiddink is gewoon niet de trainer die het tactisch in orde krijgt zodat zijn spelers beter worden. Dat had Van Gaal wel. Hij maakte zijn spelers beter en durfde zijn systeem te veranderen. Hiddink is de man van het teamgevoel, maar dit zijn spelers die je kennelijk moet duidelijk maken wat ze echt moeten doen."

  Is er, tot slot, bij de Nederlanders sprake van enige afgunst tegenover de Rode Duivels? "Dat was voor het WK al het geval", legt Elshoff uit. "Wij dachten dat we in de groepsfase eruit zouden liggen en dat België misschien zelfs wereldkampioen kon worden. Maar wij vonden dat de Duivels toch wat tegenvielen. Onze verwachtingen waren hoger."

  "Qua talent en spelers in grote competities wordt er wel met jaloezie naar België gekeken. Maar het gaat om het winnen van een prijs. Als België dat kan op het EK, dan zal de jaloezie pas echt hoge vormen aannemen. Maar het EK is nog veraf."