• home
 • video
 • pas verschenen

  Museeuw: "Mijn favoriet voor de Ronde? Stybar"

  Stybar eindigde tweede in de E3 Harelbeke.

  Het gespeculeer bereikt deze week zijn hoogtepunt: wie wint zondag de Ronde van Vlaanderen? Johan Museeuw tipt op Zdenek Stybar, maar staat eerst nog eens stil bij Gent-Wevelgem. "Je kon je afvragen of het nog verantwoord was, maar je moet al heel ver gaan om de koers te annuleren."

  "Ik heb zelf ook koersen met zoveel wind meegemaakt", vertelt Johan Museeuw op Studio Brussel. "Het is niet de eerste keer dat er 8 beaufort staat in een koers. Maar ik geef wel toe dat het heroïsche toestanden waren. Toen ik na de koers uit de auto stapte, moest ik me vasthouden. Anders zou ik wegwaaien."

  Her en der werd geopperd dat de koers geannuleerd moest worden. Deelt Museeuw die visie? "Het moet al heel ver gaan om een koers te annuleren: sneeuw en echt lage temperaturen. Bij windsnelheden vanaf 100 km/u kun je daar van spreken."

  "Maar gisteren was het er met die rukwinden ook soms over. Als je renners zo ziet wegwaaien, moet je misschien de vraag stellen of dat wel verantwoord was."

  Over de koers dan. Jürgen Roelandts viel op met een straffe aanval. "Dat betekent dat zijn conditie goed is, maar het is jammer dat hij het niet kon afronden met een overwinning. Als je zover van de aankomst weggaat en je krijgt 2 minuten, dan begin je erin te geloven. Maar met die wind kon je niet alleen fietsen."

  Blijft dan toch die ene vraag over: wie wint zondag de Ronde? "De renners die de Ronde de voorbije 10 jaar gedomineerd hebben, doen niet mee. Het is moeilijk om een favoriet aan te wijzen. Maar ik geef toch één naam: Zdenek Stybar. Hij heeft al flitsen laten zien en die koers is op zijn lijf geschreven. Het is geen Belg, maar hij spreekt perfect Vlaams met een mooi accentje."