• home
 • video
 • pas verschenen

  8 klassiekers, 8 heroïsche edities

  Ook door dit hondenweer zijn de renners ooit gejaagd.

  Gent-Wevelgem werd gereden in helse omstandigheden. "Maar het kan nog extremer", weet Michel Wuyts. Een overzichtje van de meest waanzinnige edities per klassieker. Niet voor koukleumen.

  Omloop Het Nieuwsblad 1987: Teun van Vliet

  In 1986 en 2004 werd de Omloop Het Nieuwsblad afgelast wegens de sneeuw, maar in 1987 werden de renners wel door het hondenweer gejaagd. De Nederlander Teun van Vliet zette zijn boerenjaar in met een zege in de sprint.

  Aantal starters: 198
  Aantal finishers: 63

  Kuurne-Brussel-Kuure 2010: Bobbie Traksel

  Kuurne-Brussel-Kuurne 2010 was door de regen, wind en kou een wedstrijd voor sterke beren. Zelfs krachtmensen als Hushovd kwamen in de finale de man met de hamer tegen. Voor Bobbie Traksel werd het dé gloriedag uit zijn carrière.

  Aantal starters: 195
  Aantal finishers: 26

  Milaan-Sanremo 2013: Gerald Ciolek

  Sneeuw en chaos waren de rode draad in de editie van 2013 in Milaan-Sanremo. Na iets meer dan 100 kilometer was de situatie zo onhoudbaar dat de koers geneutraliseerd werd. De renners kropen pas voor de Capi weer uit de warme bus. Veel renners, onder wie Boonen, hadden er dan al geen zin meer in. Een klein groepje sprintte voor de zege, Ciolek verraste Sagan.

  Aantal starters: 192
  Aantal finishers: 135

  Ronde van Vlaanderen 1985: Eric Vanderaerden

  De Ronde van Vlaanderen van 1985 zal wellicht voor eeuwig te boek staan als de zwaarste editie uit de geschiedenis. In helse omstandigheden kon Eric Vanderaerden altijd wat meer. Hij behaalde zijn eerste zege in een klassieker.

  Aantal starters: 173
  Aantal finishers: 24

  Parijs-Roubaix 1973: Eddy Merckx

  "Parijs-Roubaix, het beest onder de klassieke wedstrijden, heeft gisteren andermaal toegeslagen." Zo begon Fred De Bruyne zijn verslag van de editie van 1973. Voor Michel Wuyts is het nog altijd de mooiste editie van de helleklassieker. Eddy Merckx was het eerste lijk dat over de finish kwam.

  Aantal starters: 138
  Aantal finishers: 35

  Waalse Pijl 1999: Michele Bartoli

  De Waalse Pijl bleef meestal gespaard van al te slecht weer, maar de editie van 1999 was toch niet van de poes. De sneeuw van de dag ervoor was gelukkig al gesmolten, maar de renners kregen toch nog een stevige portie regen en kou. Michele Bartoli deerde het niet, al werd hij een paar dagen later in Luik wel op een pijnlijke manier verslagen door Frank Vandenbroucke.

  Aantal starters: 188
  Aantal finishers: 56

  Luik-Bastenaken-Luik 1980: Bernard Hinault

  Na amper één uur had de helft van het peloton al opgegeven in de sneeuweditie van Luik-Bastenaken-Luik. Ook Bernard Hinault overweegt de strijd te staken, "maar plots maakte een vreemde drift zich meester van mij", verklaarde Hinault nadien. Aan de aankomst had Hinault bijna tien minuten voorsprong op Hennie Kuiper.

  Aantal starters: 174
  Aantal finishers: 21

  Ronde van Lombardije 2010: Philippe Gilbert

  De Ronde van Lombardije wordt ook wel eens de koers van de vallende bladeren genoemd, maar de laatste jaren was het vaker de koers van de vallende renners. De regeneditie van 2010 was er ook eentje om in te kaderen. En met een Belg op het hoogste schavotje: Philippe Gilbert verlengde zijn titel in Como.

  Aantal starters: 192
  Aantal finishers: 33

  Uitsmijter: Mattan knijpt remmen dicht en duikt café in