• home
 • video
 • pas verschenen

  Vettel zet zichzelf en Ferrari in de GP van Maleisië weer op de kaart

  Vettel gaf de Mercedes-rijders het nakijken.

  Voor het eerst sinds 24 november 2013 heeft Sebastian Vettel een wedstrijd gewonnen in de Formule 1. De Duitser van Ferrari bleef in Maleisië Lewis Hamilton voor, goed voor de 40e overwinning in zijn carrière. Fernando Alonso viel bij zijn comeback voor halfweg uit met technische problemen.

  De beslissing viel al vroeg in de wedstrijd. Een slipper van de Zweedse Sauber-rijder Ericsson hield het hele veld in de derde ronde op. Lewis Hamilton, vanaf de pole vertrokken, en zijn ploegmaat Nico Rosberg, op de derde plaats, maakten van de gelegenheid gebruik om meteen van banden te wisselen.

  Sebastian Vettel deed dat niet en nam zo in een vroeg stadium de honneurs over. Wat volgde, was de perfecte koers van Ferrari. De tactiek van de Italiaanse strategen klopte als een bus: Vettel stapelde de snelste rondetijden op en nam beetje bij beetje afstand van zijn concurrenten.

  Zelf zocht de Duitser twee keer de pitstraat op, maar omdat regerend wereldkampioen Hamilton en vicewereldkampioen Rosberg dat evenveel keer zouden doen, bleef de situatie voorin status quo. Vettel zoefde zo naar de 40e zegepraal in zijn carrière. "Grazie, Forza Ferrari", schreeuwde hij door de teamradio.

  Met deze overwinning van Vettel komt een einde aan acht zeges op een rij voor Mercedes, vorig seizoen meegerekend, en kan - veel vroeger dan verwacht - het titanenduel tussen Mercedes en Ferrari losbarsten. Voor Ferrari was het al van 12 mei 2013 met de GP van Spanje geleden dat het nog eens een race gewonnen had.

  Verstappen rijdt zich de geschiedenis in

  Max Verstappen reed in zijn Toro Rosso als zevende over de streep en zorgde daarmee voor een kleine stunt. De pas 17-jarige Nederlander sprokkelt immers 6 punten voor het wereldkampioenschap en is daarmee de jongste coureur in de geschiedenis van de Formule 1 die WK-punten verovert. "Het was op het einde nog link, maar ik heb volgehouden", zegt Verstappen. "Ik ben zeer gelukkig. Dit is een grote boost voor het team, het kan niet beter."

  Vettel: "Dit zal me altijd bijblijven"

  "Forza Ferrari", riep een uitgelaten Vettel toen hij als eerste over de streep reed. Ook na de race reageerde de Duitser emotioneel. "Ik ben heel erg blij en trots. We hebben Mercedes eerlijk geklopt. Dit is een geweldige prestatie."

  Vettel stak zijn vreugde ook op het podium niet onder stoelen of banken en haalde zijn beste danspasjes boven. "Het is al een hele poos geleden dat ik op het hoogste schavotje stond. Al meer dan jaar had ik dit gevoel niet ervaren."

  "Het is mijn eerste keer voor Ferrari. Ik ben sprakeloos. Het was een grote verandering deze winter, maar het hele team heeft me meteen in de armen gesloten. Dit is een heel bijzondere dag die me voor altijd zal bijblijven."

  Lewis Hamilton feliciteerde de winnaar. "Bravo, Sebastian en Ferrari. Knap werk. Ze waren te snel voor ons. Ik heb alles gegeven, dus mag ik niet ontgoocheld zijn met de tweede plek. Het is goed voor de F1 dat er nu eens een andere winnaar is."

  Uitslag GP van Maleisië
  1.Sebastian Vettel (Dui-Ferrari)in 1u41'05"
  2.Lewis Hamilton (GBr-Mercedes)op 8"569
  3.Nico Rosberg (Dui-Mercedes)12"310
  4.Kimi Räikkönen (Fin-Ferrari)53"822
  5.Valtteri Bottas (Fin-Williams)1'10"409
  6.Felipe Massa (Bra-Williams)1'13"586
  7.Max Verstappen (Ned-Toro Rosso)1'39"085
  8.Carlos Sainz Jr (Spa-Toro Rosso)1 ronde
  9.Daniil Kvyat (Rus-Red Bull)1 ronde
  10.Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull)1 ronde
  11.Romain Grosjean (Fra-Lotus)1 ronde
  12.Felipe Nasr (Bra-Sauber)1 ronde
  13.Sergio Perez (Mex-Force India)1 ronde
  14.Nico Hülkenberg (Dui-Force India)1 ronde
  15.Roberto Merhi (Spa-Marussia)3 ronden