• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Lierde wint meteen: "Niet verwacht, wel gehoopt"

  Eerste wedstrijd van het jaar en eerste zege voor Frederik Van Lierde.

  Frederik Van Lierde (35) heeft de Ironman van Zuid-Afrika gewonnen. Naast hem stond nog een Belg op het podium. Bart Aernouts liep in de volledige triatlon naar de derde plaats. Van Lierde is tevreden dat zijn harde werk van in de winter nu loont. "Ik heb een paar nieuwe dingen uitgeprobeerd en dat blijkt te werken."

  Na een winter zonder competitie stond Frederik Van Lierde te popelen om aan het seizoen te beginnen.

  De 35-jarige triatleet maakte meteen indruk in Zuid-Afrika. Hij legde de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen af in 8u16'34", bijna een kwartier sneller dan de Spanjaard Ivan Rana Fuentes (8u30'44"). En dat in erg hete weersomstandigheden.

  "Ik heb vooral in het fietsen een serieus verschil gemaakt", zegt Van Lierde aan Sporza. "Ik had 13 minuten op de nummer 2 en heb in de marathon stand kunnen houden."

  "Er was een sterk deelnemersveld, omdat hier dubbele punten voor Hawaï te verdienen zijn én ook dubbel prijzengeld. Er stond ook veel wind", zet Van Lierde zijn prestatie in het juiste perspectief.

  "Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar wel gehoopt. Na mijn tegenvallende prestatie in Hawaï heb ik een goeie winter gehad. Ik heb een paar nieuwe dingen uitgeprobeerd. Als dat dan meteen werkt, stemt dat tot tevredenheid. Het deed deugd om nog eens te winnen."

  Aernouts derde, opgave Deckers

  Ook Bart Aernouts deed het voortreffelijk in zijn eerste volledige triatlon van het jaar. De 30-jarige atleet klopte de ervaren Bask Eneko Llanos in de strijd om de derde plaats.

  Pech voor Tine Deckers bij de vrouwen. De 36-jarige atlete moest de strijd staken in Zuid-Afrika.

  Uitslag IronMan van Zuid-Afrika (m)

  1. Frederik Van Lierde - in 8u16'34"
  2. Ivan Rana (Spa) - 8u30'44"
  3. Bart Aernouts - 8u35'58"
  4. Matt Trautman (ZAf) - 8u37'20"
  5. Eneko Llanos (Spa) - 8u37'49"
  6. Bas Diederen (Ned) - 8u38'13"