• home
 • video
 • pas verschenen

  "Logische drie punten, voor de rest weinig belang aan hechten"

  Peter Vandenbempt ziet het ook in Israël goedkomen.

  De 5-0 tegen Cyprus geeft de Belgische burger moed met de wedstrijd in Israël voor de boeg. Peter Vandenbempt analyseert: "De Belgen hebben het tegen Cyprus goed gedaan en moeten ook gewoon in Israël winnen. Ze moeten zich als groepswinnaar plaatsen voor het EK in Frankrijk."

  Ik vind dat de Belgen het zaterdagavond goed gedaan hebben, want je kunt dit soort wedstrijden ook op een andere manier afwerken. Ze moesten iets laten zien en ze moesten doelpunten maken, dus op dat vlak was er weinig verkeerd aan.

  Anderzijds moet je bekijken wat Cyprus gedaan heeft: dat was ver beneden de norm. We hadden er toch iets anders van verwacht. Veel meer belang dan dat deze wedstrijd de logische drie punten opgeleverd heeft voor België zou ik er toch niet aan hechten.

  Ik hoorde Vincent Kompany zeggen dat dit Cyprus wel bij Bosnië gewonnen had, maar dat klopt niet helemaal, want vijf spelers die titularis waren tegen Bosnië waren er gisteren niet bij, de doelpuntenmakers onder meer. Dus wat dat betreft was Cyprus flink gedecimeerd.

  En je moet ook weten: de spelers van Cyprus zijn niet altijd basisspelers in hun ploeg. In Cyprus, toch niet de hoogst aangeschreven competitie. Ze hebben misschien zeven of acht internationals van enig niveau en als ze dan een handvol spelers moeten missen, is dat gewoon te veel voor zo'n jonge ploeg, zoals hun bondscoach ook zei.

  Cyprus was aangekondigd als een stevig blok met spelers die er al eens stevig durven in te vliegen, maar dat hebben we ook niet gezien. Dit was niet het echte Cyprus, ik vond Cyprus veeleer van het niveau van Andorra. De manier waarop ze vooral in balbezit speelden, deed pijn aan de ogen. Het was alsof ze bijwijlen met een rugbybal speelden.

  Toch zonde dat De Bruyne niet op zijn beste positie speelt

  De wisselwerking De Bruyne-Hazard is goed verlopen. Het is een beetje zonde dat we ons daar moeten op focussen, maar dat heeft vooral te maken met het laatste halfuur tegen Wales waarin ze elkaar duidelijk voor de voeten liepen.

  De bondscoach had enkele maanden geleden al aangekondigd dat de oplossing erin bestond om hen ver uit elkaar te trekken en aan de flanken te houden. Dat is in principe voor Hazard geen probleem, want die linkerkant is zijn natuurlijke positie, ook bij Chelsea.

  Hij speelde gisteren een goeie wedstrijd. Hij was zeer gretig en maakte acties. Aan de andere kant had je De Bruyne, die zeker geen slechte wedstrijd speelde voor alle duidelijkheid, maar toch minder in beeld kwam.

  Op zich - hoewel het nu goed gefunctioneerd heeft - is het natuurlijk wel zonde dat je De Bruyne, de sensatie in de Bundesliga en de Europa League, niet op zijn beste positie kunt uitspelen. Vanuit een centrale positie speelt hij bij zijn club de pannen van het dak en je dringt hem nu toch een beetje naar de rechterkant.

  Als je met 5-0 gewonnen hebt, moet je je daar weinig vragen bij stellen, maar ik vraag me wel af of De Bruyne dit op termijn nog graag zal doen.

  Fellaini is in deze vorm van grote waarde voor de Duivels

  Marouane Fellaini trok zijn vorm van bij Manchester United dan weer door. Hij deed wat hij graag doet: afstanden overbruggen, duels aangaan, infiltreren in de rechthoek en hij heeft blijkbaar ook een goeie linker. Hij heeft vertrouwen en maakt doelpunten. Deze Fellaini, dicht tegen zijn topvorm, is natuurlijk van grote waarde voor de nationale ploeg. 

  De invulling van Marc Wilmots op het middenveld was verrassend met een achteruitgetrokken Nainggolan. De coach zei op de persconferentie dat hij daar speciaal voor naar Roma gevlogen was om daarover te praten. Ik vind dat Nainggolan zeker zijn defensieve werk zeer goed ingevuld heeft. Dat kan hij: de ruimtes afdekken, duels aangaan en dan het spel proberen te verleggen, ook al was dat niet altijd even zuiver. Verder ook met Axel Witsel, in de rol die hij bij Zenit meer vervult. Dat marcheerde allemaal. Ook daar hebben we weelde als je weet wie nog allemaal in de wachtkamer zit.

  De Belgen moeten ook in Israël gewoon kunnen winnen

  Israël leidde met 9 op 9, maar verloor gisteren met 0-3 van Wales. Cijfers zeggen natuurlijk niet alles en ik heb voorlopig alleen maar de samenvatting gezien, maar dat zag er helemaal niet goed uit.

  Blijkbaar is Israël een beetje bezweken onder de druk. Er werd heel matig verdedigd, Israël deed weinig met zijn balbezit en Wales heeft daar optimaal van geprofiteerd. 

  Het zou kunnen dat Israël in een positie gekomen was dat het plots dacht dat het met overwinningen tegen Wales en België zomaar naar de eindronde van een groot toernooi zou gaan en dat hen dat wat parten gespeeld heeft.

  Hun vertrouwen zal nu wel een flinke deuk gekregen hebben. Je moet trouwens ook hier eens kijken, al is het dan niet in dezelfde mate als Cyprus: wie speelt daar eigenlijk allemaal bij Israël? Dan zien we een aantal spelers uit de Belgische competitie en dat zijn toch geen absolute topspelers.

  Dus als je dat legt naast wat België te bieden heeft, moet je in Israël eigenlijk gewoon kunnen winnen. Ik zeg het nog een keer: in deze groep is het geen prestatie als de Rode Duivels zich plaatsen voor het EK 2016. Op basis van hun status moeten ze dat eigenlijk doen als groepswinnaar.

  Vertrek met gerust gemoed naar Israël

  Of ik met een gerust gemoed naar Israël vertrek? Vast en zeker! Ook al heb ik vorig weekend in De Standaard gelezen dat de gewelddreiging er momenteel op het hoogste niveau staat sinds de jaren 60. Dat ziet er dus even niet zo goed uit, maar ik maak er me weinig zorgen over, moet ik eerlijk zeggen.

  Peter Vandenbempt