• home
 • video
 • pas verschenen

  Anthuenis: "Wat kan er verkeerd gaan in de poule van België?"

  De Rode Duivels krijgen het tweeluik België-Cyprus en Israël-België voor de fijnbesnaarde voeten geworpen. Ex-bondscoach Aimé Anthuenis weegt de kansen. Hij gelooft in een driepunter tegen Cyprus, maar groepsleider Israël kondigt zich aan als andere koek.

  "Thuis moet België zeker winnen van Cyprus. Ik verwacht weinig tegenstand. Als ik de Belgen in de Premier League bezig zie de laatste weken, merk je nog maar eens over welke weelde Marc Wilmots beschikt. Er zijn nu wel wat spelers uitgevallen, maar de bondscoach kan ze probleemloos vervangen", zegt Anthuenis.

  "De wedstrijd is bovendien uitverkocht en met de steun van het publiek hoeft België niet bang te zijn van een ploeg als Cyprus. De spelers beschikken over de nodige ervaring en kunnen met de druk omgaan."

  "Het enige probleempje dat ik zie: je moet ervoor zorgen dat je Eden Hazard en Kevin De Bruyne goed uit elkaar zet. Beide spelers komen graag aan en in de bal, ze kunnen beiden vanaf links en rechts spelen en ze spelen alletwee liefst in steun van een diepe spits."

  "Ze kunnen elkaar dus wat in de weg lopen als je op de helft van de tegenstander speelt, maar daar heb je een coach voor met zijn tactische orders. De spelers moeten zich natuurlijk houden aan die richtlijnen, op dat vlak vond ik Hazard een beetje in de fout gaan tegen Wales."

  "Wat kan er verkeerd gaan?"

  "De wedstrijd in Israël wordt het een ander paar mouwen. Daar zul je veel meer tegenstand ondervinden, maar als je wint, is de kwalificatie voor het EK zo goed als rond", zegt Anthuenis.

  "Als ik die Israëlische kern bekijk, zie ik daar toch een aantal spelers die in Engeland en andere sterke competities spelen. Daartegen zal de Belgische ploeg weerbaarheid moeten tonen en zullen de Belgen de vorm moeten tentoonspreiden die ze laten zien bij hun club."

  "Maar algemeen beschouwd: de reeks waarin de Belgen zitten, is volgens mij niet zwaar. Aangezien de eerste twee landen doorstoten en het derde land ook nog een goeie kans maakt op een EK-ticket: wat kan er dan verkeerd gaan?"

  Achterin krijgt wellicht de combinatie Kompany-Lombaerts de voorkeur. Anthuenis: "Ik ben altijd voorstander geweest van een links- en rechtsvoetige speler in de centrale as. Kompany zal willen bewijzen dat de kritiek aan zijn adres ten onrechte was en en Lombaerts is tactisch sterk en complementair met Kompany. Met Vertonghen en Alderweireld op de flanken vind ik dat de best mogelijke verdediging."

  "Batshuayi kan met eenmansactie het verschil maken"

  Michy Batshuayi is voor zijn goeie prestaties met Marseille beloond met een cap voor de Rode Duivels. Moet hij zijn eerste speelminuten krijgen? Anthuenis: "Marc Wilmots zal Michy wel duidelijk gemaakt hebben dat hij wat geduld moet hebben. Christian Benteke zal wel starten, maar als Batshuayi invalt, kan hij in de 16 met een eenmansactie het verschil maken. Zijn aantreden zal afhangen van de score in de wedstrijd."