• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ann Wauters heeft een impact zoals Kobe Bryant"

  Ann Wauters door de jaren heen.

  Ann Wauters heeft op haar 34e haar al uitpuilende prijzenkast nog wat meer opgevuld met de Eurocup. "Zij en zij alleen heeft hem gewonnen", zegt onze basketbalkenner Kris Meertens. Hij analyseert haar belang, vroeger en nu.

  Beknopt palmares Ann Wauters:

  • 10 landstitels: Valenciennes (Fra, 2001, 2002, 2003, 2004), Samara (Rus, 2005, 2006), Seoel (ZKo, 2006), Jekaterinenburg (Rus, 2010, 2011), Valencia (Spa, 2012)
  • 10 bekers: Valenciennes (2001, 2002, 2003, 2004), Samara (2006, 2007), CSKA Moskout (Rus, 2008), Jekaterinenburg (2010, 2014), Galatasaray (Tur, 2013)
  • 4x Euroleague: Valenciennes (2002, 2004), Samara (2005), Valencia (2012)
  • 1x Eurocup: Villeneuve d'Ascq (Fra, 2015)
  • 5x Europees speelster van het Jaar: 2001, 2002, 2004, 2005, 2008

  "Haar impact in de finale kun je niet onderschatten"

  Kris Meertens zag gisteren in Braine dat Ann Wauters de bepalende figuur was in de finale van de Eurocup. "Zij won het voor Villeneuve d'Ascq, daar komt het op neer."

  "Als je Wauters wisselt met eender welke speelster bij Braine, dan wint Braine gewoon. Dat staat buiten kijf. Haar cijfers zijn niet spectaculair, maar haar impact kun je niet onderschatten."

  "Wauters was oppermachtig onder de korven en creëerde ruimte voor haar tegenspeelsters. Met haar fysieke présence, ze was letterlijk en figuurlijk de grootste, maakte ze het verschil."

  "Vergelijk het met de impact die een Kobe Bryant of een LeBron James op hun ploeg uitoefenen. Het hele team hangt ook rond haar. Ze spreekt de speelsters toe en de coach weet ook dat zij bakken meer ervaring heeft."

  Het was opvallend dat Ann Wauters na een beuk op een tegenspeelster het publiek tegen zich kreeg. "Ze is geen vuile speelster en maakt er geen punt van dat het publiek tegen haar was."

  "Wauters is wel gewend aan vurige supporters. Maar ook met die fout en het mini-opstootje kreeg ze haar ploegmaten natuurlijk weer op scherp. Ze weet perfect hoe ver ze kan gaan en hoe ze haar engagement op haar ploegmaten moet overbrengen."

  Por van en opstootje rond Ann Wauters

  "Ze kan nog bij elke ploeg mee"

  Voor het grote publiek leek Wauters wat op haar terugweg. "Ze heeft andere prioriteiten", zegt Kris Meertens.

  "Ann is, net als haar partner, moeder geworden en het familiale leven is van belang. Ze maakte mogelijk ook een verkeerde keuze met haar transfer naar Turkije. Daar voelde ze zich als lesbische vrouw niet helemaal aanvaard."

  "Maar wees gerust, Ann Wauters is in Europa nog bij eender welke ploeg welkom. Ik zie ze wel niet meer op het allerhoogste niveau terugkeren, want ze wil meer thuis zijn."

  "Villeneuve d'Ascq ligt dicht bij de grens en na de training kan ze gewoon naar huis en naar haar gezin. Dat telt, want voor het geld hoeft ze het niet meer te doen. Ze heeft meer dan genoeg verdiend. Bij deze ploeg kan ze ook nog wat andere ambities waarmaken, zoals de triomf in deze Eurocup." 

  Ann Wauters neemt kindjes mee op podium

  "Ze ligt niet wakker van Sportvrouw van het Jaar"

  Ann Wauters werd 5 keer Europees Speelster van het Jaar. Ze won vier keer de Euroleague en veroverde titels en bekers in Rusland, Spanje, Frankrijk en Turkije.

  "Op haar sterkst was ze in Rusland. Toen ze bij Samara speelde, schreef ze de mooiste hoofdstukken in haar loopbaan. Ze was niet te stoppen", zegt Meertens.

  "De enige zaken die ontbreken op haar palmares zijn een ticket voor de Spelen met de Belgian Cats en een topseizoen in de WNBA, de tegenhanger van de NBA." Wauters speelde acht seizoenen in de WNBA.

  En ook de kroon van Sportvrouw van het Jaar kreeg ze nooit. "Daarin had ze de pech dat ze tegen Justine Henin, Kim Clijsters of Tia Hellebaut uitkwam. Ze was wel een vaste waarde bij de genomineerden en daarom ligt ze er niet wakker van."

  "Ze zal dit jaar ook de Europese verkiezing niet winnen, want de meeste journalisten kijken naar de Euroleague en niet naar de Eurocup. Maar voor Wauters zijn de individuele prijzen niet meer van belang. Ze wil met de ploeg prijzen pakken."

  Wauters met Persoon over Sportvrouw van het Jaar

  Wauters bij haar laatste Euroleague-titel

  Globetrotter was gechoqueerd in Zuid-Korea

  Ann Wauters denkt aan een carrière als coach