• home
 • video
 • pas verschenen

  Museeuw: "De E3 blijft de barometer voor de Ronde"

  Met de E3 Harelbeke gaat het peloton morgen de laatste rechte lijn in richting de Ronde van Vlaanderen. Sporza voelde Johan Museeuw aan de tand over zijn verwachtingen. "Er zal een elitegroepje naar de aankomst trekken", voorspelt Museeuw.

  Zonder Tom Boonen, vijfvoudig winnaar in Harelbeke, ligt de Belgische druk op de schouders van Sep Vanmarcke en Greg Van Avermaet. "Het parcours is op hun maat. Ze zullen nog een laatste keer kijken waar ze staan en nagaan hoe zwaar de concurrentie weegt", zegt Johan Museeuw, die zelf twee keer de E3 won, aan Sporza.

  "Nu Boonen out is, moeten de anderen de taak overnemen. Vanmarcke en Van Avermaet hebben vorig jaar al bewezen dat ze zijn niveau benaderen. Maar het zijn nog geen winnaars. Zij zijn wel de Belgen die op de Ronde azen en de E3 is nog altijd de barometer voor die koers."

  Sep Vanmarcke maakte onder meer in de Omloop Het Nieuwsblad al indruk. Kan hij nog verbeteren? "Hij hoeft niet beter te worden", stelt Museeuw. "Hij heeft samen met Van Avermaet een knappe Strade Bianche gereden en dat duidt op een superconditie. Vooral Vanmarcke zal morgen iets proberen."

  De afwezigheid van Boonen is volgens Museeuw wel niet onbelangrijk voor het koersverloop. "Etixx-Quick Step zal anders koersen. Ze zullen de wedstrijd niet meer controleren om dan diep in de finale te openen voor Boonen. Ze zullen dat iets vroeger doen."

  "De E3 kan zo een iets actievere koers worden. De wedstrijd leent zich er ook toe om vroeg aan te vallen. Ik denk dat we morgen met een elitegroepje naar de aankomst zullen trekken. Een sprint met een grote groep, zoals we de jongste jaren vaker zagen, zal er nu niet komen."

  Over Gent-Wevelgem: "Zware wedstrijd met waaiers"

  Johan Museeuw blikte ook al even vooruit op Gent-Wevelgem, de klassieker die zondag op het programma staat. "Ik verwacht er geen massasprint", zegt de ex-renner.

  "Ik heb de weersvoorspellingen gehoord en er wordt stormweer en regen aangekondigd. Het zal een heel zware Gent-Wevelgem worden met waaiervorming vanaf de kust, zoals de sprinters dat niet graag willen."

  "Er zal in Wevelgem met een groep van 15 à 20 renners gesprint worden voor de zege. Of Greipel en Cavendish daar bij zullen zijn, is af te wachten. Maar de sterkste sprinter kan erbij zijn en dat is Degenkolb."