• home
 • video
 • pas verschenen

  "Nieuwe coach laat Cyprus vechten voor elke meter"

  Fangio Buyse is assistent bij Omonia Nicosia.

  Zaterdag ontvangt België in het kader van de EK-voorronde Cyprus. Fangio Buyse is als assistent-coach bij Omonia Nicosia goed geplaatst om de kracht van het Cypriotische voetbal in te schatten. De ex-Waregem-speler is al negen jaar aan de slag op Cyprus, eerst als speler en nu als trainer. "Het blijft een klein voetballand."

  Fangio Buyse heeft de kwaliteit van het Cypriotische voetbal zien verbeteren. "Je merkt dat door de prestaties van APOEL en Famagusta in de Champions League. Er speelden wel veel buitenlanders mee, maar de Cyprioten zijn toch ook beter geworden", zegt hij.

  "Maar het grote aantal buitenlanders is toch een probleem. Veel jonge Cyprioten kunnen geen ervaring opdoen, zelfs de internationals zijn dikwijls geen titularis bij hun ploeg. Al is het aantal buitenlanders door de crisis wel verminderd."

  "In Cyprus is veel respect voor de Rode Duivels, toch de nummer 4 op de FIFA-lijst. Ze weten hier ook dat België eigenlijk een klein land is en ze het als voorbeeld kunnen nemen. Ze volgen hoe de opleidingen in België werken, want tot nu hadden ze hier meestal geen geduld met jongeren."

  "Voor de match van zaterdag tegen de Rode Duivels weten de Cyprioten dat ze de underdog zijn. Maar ze geloven er toch in dat ze een resultaat kunnen neerzetten. Dat zal dan wel met defensief voetbal worden en kansen op de counter", zegt Buyse.

  "Cyprus is en blijft een klein voetballand, maar de spelers worden door de nieuwe coach wel beter gemotiveerd. Nu willen ze winnen en is de nationale ploeg meer dan een tijdverdrijf. Ze voetballen voor hun land en vechten voor elke meter."