• home
 • video
 • pas verschenen

  Courtois: "In Spanje is het meer voetbal, in Engeland is het oorlog"

  Courtois draagt sinds dit seizoen het shirt van Chelsea.

  Sport/Voetbalmagazine pakt vandaag uit met een special over de Rode Duivels in de Premier League. Thibaut Courtois is een van de spelers die aan het woord komt. Courtois vertelt onder meer over zijn eerste seizoen in Engeland en vergelijkt met zijn passage in Spanje.

  Na drie succesvolle seizoenen als huurling bij Atletico Madrid, had Chelsea genoeg gezien. Het haalde Courtois terug naar Londen. Met succes, want Courtois verdrong monument Petr Cech dit seizoen uit de ploeg.

  "Ik was mentaal heel sterk toen ik naar hier terugkeerde", zegt Courtois. "Ik kwam met één doel: spelen, titularis worden in het doel van Chelsea. Ik blaak van zelfvertrouwen. En ik heb tonnen ervaring opgedaan in Spanje, met name door finales te spelen."

  "Met Petr Cech staat naast mij een wereldkeeper. Dat is niet noodzakelijk makkelijk om mee om te gaan. Bij bepaalde clubs zou dat wellicht niet goed lopen. Hier is er geen probleem. Ook dat is de klasse van Chelsea."

  "In Spanje proberen zelfs de kleine ploegen te spelen"

  Chelsea is ondertussen wel uitgeschakeld in de Champions League. Atletico Madrid zit wel nog in het kampioenenbal. Courtois is uitstekend geplaatst om de twee competities te vergelijken.

  "Het spel is erg verschillend. In Spanje proberen zelfs de kleine ploegen te spelen, er wordt niet veel met lange ballen gewerkt. En als je tegen Barcelona en Real speelt, maken ze je af."

  "Hier zijn de kleintjes heel moeilijk te bespelen, omdat ze heel vaak voor de lange bal kiezen. Als je tegen Leicester speelt, weet je dat het moeilijk zal worden. In Spanje heb je dat niet. Daar is het meer voetbal. Hier is het oorlog. Het is heel intens, fysiek moeilijk. En een doelman heeft meer werk dan in Spanje."

  Courtois spreekt zich niet uit over welke competitie de beste is, maar behalve Atletico Madrid zijn ook Barcelona, Real Madrid en Sevilla nog actief in Europa. Geen enkele Engelse club kan dat zeggen.

  "Het ene seizoen is het andere niet en het kan op kleinigheden aan komen. Op een haar na zaten wij er nog in en Arsenal ook. Dan had men zich geen vragen gesteld over het huidige niveau van het Engelse voetbal."

  "Toch was de ontgoocheling bij de uitschakeling enorm, want Chelsea is gewend om ver te komen. Tot in de halve finales, zelfs de finale. Maar we zijn er niet meer bij, zo is het. Iedere wedstrijd heeft zijn verhaal. Ik vermoed dat we eraan zullen denken tijdens de kwartfinales en dan in de halve finales. Dat is het leven."