• home
 • video
 • pas verschenen

  Ronsse: "Geen nieuwe grasmat bij Standard door een bacterie"

  "Het veld op Sclessin is een schande", zegt Ronsse.

  Met Play-off I voor de deur baart de erbarmelijke staat van de voetbalvelden bij de topclubs de voetballiefhebbers zorgen. Anderlecht en Club Brugge hebben al ingegrepen, maar Standard legt geen nieuwe grasmat aan. Standard-kenner Alain Ronsse heeft er een verklaring voor. "Er zit een bacterie in de grond", klinkt het.

  Standard is niet van plan om voor de start van de play-offs zijn grasmat te vervangen, iets wat titelconcurrenten Anderlecht en Club Brugge wel al gedaan hebben. Nochtans ligt het veld in Luik er wel heel slecht bij.

  "De miserie is al in juni begonnen, toen het gras gezaaid werd", legt Standard-kenner Alain Ronsse aan Sporza uit. "Het heeft in die periode hard geregend in Luik, waardoor er een bacterie of virus in de ondergrond van het veld zit. Sinds juli is die grasmat nooit goed geweest."

  "Om de problemen te herstellen zou je diep moeten graven en niet gewoon de eerste laag weghalen. Het zou alleszins te diep zijn om alles in orde te krijgen voor de start van de play-offs, ook al duurt de onderbreking drie weken en speelt Standard zijn eerste match ook op verplaatsing."

  Hadden matten met gras dan geen oplossing kunnen bieden? "Volgens specialisten zouden die matten na twee of drie weken al aangetast kunnen worden door die bacterie, waardoor het resultaat nog slechter zou zijn dan nu al het geval is. Nu is het een akker."

  "Er werken wel dagelijks mensen aan die grasmat", geeft Ronsse mee. "Ze doen alles wat mogelijk is om het veld toch een beetje te verbeteren. Ze hopen dat het niet te fel regent en dat er voldoende zon is. Ik veronderstel dat de grasmat bij de start van de play-offs beter zal liggen dan tegen Genk, want toen was het een schande."

  "Misschien krijgt Duchâtelet gelijk dat een synthetisch veld de oplossing is"

  Her en der wordt geopperd dat Standard zijn grasmat bewust niet vervangt, aangezien het er zelf voordeel uit zou kunnen halen. "Het had gewoon geen zin om dit veld te vervangen", zegt Ronsse. "Het heeft ook niets met middelen te maken. En een voordeel voor Standard? De tijd van powerplay in Luik is al lang voorbij."

  "De grasmat in Luik zal hoe dan ook een van de slechtste velden in eerste klasse blijven. Misschien krijgt voorzitter Roland Duchâtelet wel gelijk als hij zegt dat een synthetisch veld de oplossing is."