• home
 • video
 • pas verschenen

  Nog 500 dagen tot Rio: waar staan onze topsporters?

  Over precies 500 dagen beginnen de Olympische Spelen in Rio. Hoe tellen Jasper De Buyst, Jolien D'hoore, Pieter Timmers, Valerie Courtois en Dirk Van Tichelt af? Sporza Radio bestookte de ambitieuze olympische kandidaten met een paar vraagjes.

  Wisten jullie dat het nog 500 dagen waren?

  • De Buyst: "Ik tel de dagen niet af, maar ik word er genoeg aan herinnerd door mails en natuurlijk op de sociale media. Ik weet het wel altijd als er weer 50 of 100 dagen voorbij zijn."
  • D'hoore: "Ik had het wel gelezen op Twitter en Facebook. Dat kon bijna niet anders. 500 dagen lijkt nog veraf, maar het zal er sneller zijn dan je denkt. Ik denk al elke dag aan Rio."
  • Timmers: "Ik heb er zelf uitgebreid over getweet dus ik wist het wel. Je bent daar natuurlijk mee bezig. Alle trainingen zijn op dat ene doel gericht."
  • Courtois: "Ik had er nog niet bij stilgestaan. We zijn vandaag met de ploeg op afzondering vertrokken dus ik was met andere dingen bezig.

  Is de kwalificatie eigenlijk al binnen?

  • De Buyst: "Ik ben al zo goed als geplaatst. Ik heb nog maar een paar puntjes nodig en er zijn nog heel veel wedstrijden. Het kan haast niet meer mislopen. Mijn gedachten zijn niet meer bij die weg naar Rio, maar al in Rio zelf."
  • D'hoore: "In maart weet ik het pas zeker, maar het ziet er goed uit. Ik heb vorige winter onder andere een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Maar de kwalificatie loopt over twee winters dus ik houd mijn voetjes op de grond. Er zijn nog veel punten te sprokkelen."
  • Timmers: "De laatste kans om me te kwalificeren is het EK in mei volgend jaar. Het liefst zou ik me natuurlijk op het komende WK al plaatsen. Dan kan ik een heel jaar rustig naar de Spelen toe werken."
  • Courtois: "Het echte kwalificatietoernooi spelen we pas in januari 2016. Alle toernooien die we nu spelen leveren wel punten en zo kunnen we een betere loting versieren voor die kwalificaties. Er zijn weinig tickets voor Europese ploegen dus het wordt zweten."
  • Van Tichelt: "Als alles normaal verloopt ben ik er zeker bij. Ik moet volgend jaar na het EK in de top 22 staan. Momenteel sta ik zevende en de laatste jaren ben ik zelfs nog nooit uit de top 10 gevallen."

  Waar ligt de focus nu op training?

  • De Buyst: "Ik heb de laatste tijd vooral veel getraind om sterker te worden. Dat is vooral belangrijk in de puntenkoers. Het nadeel is wel dat ik daardoor minder snel ben geworden. Nu moet ik nog een goed evenwicht vinden tussen die twee. Dan is er veel mogelijk."
  • D'hoore: "Ik wil in Rio enkel op de baan rijden. Een combinatie met de wegrit is onmogelijk. Wat ik nu doe op de weg, maakt me sterker voor het winterseizoen. Daar wil ik op de baan voordeel uithalen."
  • Timmers: "De trainingen zijn heel zwaar dus fysiek is het eigenlijk niet optimaal nu, maar ik merk dat we echt toewerken naar dat doel. Eerst het WK en dan Rio."
  • Courtois: "De Yellow Tigers zijn allemaal goed bezig bij hun eigen ploeg. In mei komen we pas opnieuw samen. Deze zomer staan er een paar moeilijke matchen op het programma. Daar zullen we veel van leren."
  • Van Tichelt: "Momenteel ben ik geblesseerd. Ik zit al drie weken thuis met een gebroken rib. Ik mag nu dus niet echt sporten, maar voor de weg naar Rio zit het nog allemaal vrij goed."