• home
 • video
 • pas verschenen

  Eddy Wauters: "Organisatorisch is Antwerp een chaos"

  "Als ik niets betaald had, was Antwerp allang verdwenen."

  De kans dat Antwerp geen licentie voor tweede klasse bemachtigt, wordt met de dag groter. Wat vindt Eddy Wauters daarvan? Sporza zocht de ex-voorzitter thuis op. Een gesprek van een uur opgedeeld in blokken: over zijn afscheid, zijn schuldvordering, Jos Verhaegen en Gunther Hofmans, Partrick Decuyper en huidig voorzitter Jan Michel.

  "Met mijn vrouw afgesproken dat ik me niet zou laten kennen"

  "Mijn afscheid als voorzitter van Antwerp was pijnlijk, maar ik heb het zien aankomen. Jos Verhaegen en Gunther Hofmans, buiten gezet door den Beerschot, hadden tijdens hun intrede bij Antwerp in een interview verteld dat ze me niet zouden afzetten, maar ik voelde nattigheid toen Hofmans benoemd werd tot ondervoorzitter van de vzw en ik ondervoorzitter van de nv moest worden, om zo een bepaald parallellisme te krijgen. Toen ik maar niet benoemd werd, wist ik wat er aan de hand was."

  "Toen ik Antwerp moest verlaten als voorzitter, heb ik met mijn vrouw afgesproken dat ik me niet zou laten kennen. We zijn blijven gaan kijken, maar wat ons geweldig choqueerde: wij moesten in een hoekje in de businessseats gaan zitten bij de verloren voorwerpen. Toch bleven we gaan, tot ik een brief kreeg dat ik wegens "veiligheidsoverwegingen" niet meer binnenmocht, zelfs niet met een ticket. Dat vond ik te gortig."

  "Ik dacht dat ze een minnelijke schikking zouden voorstellen"

  "Ik heb met mijn vrouw, die nog meer dan ik gechoqueerd was, gesproken over wat we zouden doen na mijn vertrek. Mijn vrouw zei dat we ons geld moest terugvragen. De helft van dat geld was van mijn vrouw, aangezien we getrouwd zijn met gemeenschap van goederen. Toch heb ik nog meer dan een jaar, tot juni 2013, gewacht om bij de KBVB een vordering in te dienen."

  "Waarom? Omdat ik dacht dat ze een minnelijke schikking zouden voorstellen. Ik twijfelde ook hoe ik dat zou doen: zou ik er een burgerrechtzaak van maken? Maar dan heb je een groot proces dat lang duurt en ben je soms 7 of 8 jaar bezig. Dat wilden we niet. Ik wist dat er een procedure bestond binnen de KBVB en die heb ik aangespannen."

  Schadeclaim van 5,2 miljoen euro: hoe en wat?

  "Het gaat over geld dat ik voorgeschoten heb aan Antwerp, bijvoorbeeld bondsschulden die dringend betaald moesten worden omdat de club in aanleg van schrapping gesteld was. Dat waren geen giften. Ik heb van al mijn betalingen een bewijs. Als ik niets betaald had, was Antwerp allang verdwenen."

  "Jan Michel, de huidige voorzitter en Kampioen van de Betwisting, is zich dan nog eens gaan verzetten en is voor alle tv-stations gaan vertellen dat ik op niets recht had. Dat was voor mij een nieuw mes in de wonde."

  "Of ik me verantwoordelijk voel voor de schuldenberg? Die financiële problemen hebben vooral te maken met het Bosman-arrest. Vanaf 1995 is voor veel clubs de deur dichtgegaan. Wij hadden spelers gekocht voor veel geld en die spelers konden wat later gratis vertrekken. Dat arrest heeft lange tijd gedrukt op de rentabiliteit van de clubs, ook bij ons."

  "Geen tijdsbepaling in het contract"

  "De onderhandelingen tussen Patrick Decuyper en Antwerp zijn begonnen in oktober 2014. Dat mag. Alleen vind ik het jammer dat ze mij en de familie Mintjens, die de gronden van Antwerp bezitten en een grote schuldeiser zijn, niet op de hoogte gebracht hebben."

  "Decuyper wilde Antwerp overnemen als Verhaegen en Hofmans hem de garantie konden geven dat de schuldeisers twee derde van hun vorderingen lieten vallen. Ik ging daar niet mee akkoord. Ik zou 3,5 miljoen moeten laten vallen. Maar uiteindelijk heb ik toch getekend, omdat alle schuldeisers moesten tekenen en ik de spelbreker niet wilde zijn."

  "Maar in het contract stond geen termijn vermeld hoe lang de opschortende voorwaarden golden. En omdat ik gelezen had dat er een redelijke kans bestond dat Mintjens niet zou tekenen en die termijn maar bleef lopen, heb ik me teruggetrokken."

  "Organisatorisch is Antwerp een chaos"

  "Antwerp kan ondanks alles zijn licentie in een week halen. Verder zijn de conclusies: sportief is het geen goed seizoen geweest, op organisatorisch gebied is het een chaos en ten derde: ze zouden Antwerp weer groot maken, maar Hofmans wil de club alleen maar in vreemde handen brengen."