• home
 • video
 • pas verschenen

  Zeven tweedeklassers mogen beginnen te dromen van licentie

  Lommel United kreeg een positief advies van de licentiecommissie.

  Vandaag komt de licentiecommissie voor een eerste keer samen. De komende dagen en weken worden clubs uit eerste en tweede klasse gehoord. De eerste licenties worden naar alle waarschijnlijkheid pas na Pasen uitgedeeld, maar wij maakten al een stand van zaken op voor de tweedeklassers.

  Conclusies:

  • opvallend: dan toch geen verstrenging van voorwaarden voor tweedeklassers
  • positief advies voor eerste en tweede: STVV, Lommel en OHL
  • positief advies voor tweede: Heist-op-den-Berg, Dessel, Eisden en Virton
  • voorlopig negatief advies: Seraing (omdat het ook voor eerste aanvroeg), Antwerp, Geel, WS Brussel, Tubeke, Eupen, E.Aalst, Roeselare
  • grootste zorgen: Bergen
  • geen aanvraag: Racing Mechelen en Woluwe Zaventem  

  Verstrengde voorwaarden ingetrokken

  Omdat de licentiemanager inhoudelijk niet mag communiceren over de dossiers deed Sporza een rondvraag bij de ploegen uit tweede klasse en kwam het, op basis van de gekregen informatie, tot de volgende conclusies.

  Een belangrijk onderdeel in het verhaal zijn de licentievoorwaarden. Die zouden voor volgend seizoen verstrengd worden, maar omdat er een werkgroep is samengesteld om het voetbal in eerste en tweede klasse te hervormen wordt die verstrenging ingetrokken.

  De clubs zijn dus niet langer verplicht om hun stadioncapaciteit te vergroten van 750 naar 1500 zitplaatsen en ook de lichtsterkte moet niet opgetrokken worden van 400 naar 800 lux.

  Ondanks die minder strenge voorwaarden slaagt toch meer dan de helft van de tweedeklassers er niet in om een positief advies te bekomen.

  Uit ons onderzoek blijkt dat zeven ploegen hoop mogen koesteren om een nieuwe licentie te bekomen. De licentiemanager gaf een positief advies aan STVV, Lommel en OHL. Het advies geldt voor eerste en tweede klasse.

  Heist-op-den-Berg, Dessel, Eisden en Virton kregen eveneens goed nieuws voor een licentie in tweede klasse.

  Grote zorgen voor Bergen

  Bij de negen ploegen die een voorlopig negatief advies hebben gekregen beschikt Seraing over de beste kaarten. De Luikse club is wel nog in de running om de eindronde te spelen en vroeg daaom ook een licentie aan voor eerste klasse. Omdat Seraing daarvoor nog bijkomende documenten moet voorleggen is het dossier nog niet als volledig in orde bestempeld.

  Bergen is het grootste zorgenkind. Nadat de licentieaanvraag werd ingediend ging de club failliet. Pierre François, de ex-algemeen directeur van Standard, zoekt voor Bergen een overnemer maar omdat de licentieaanvraag dateert van voor het faillissement geldt die niet meer.

  Omdat een eventuele overnemer geen licentieaanvraag kan indienen probeerde François via het Uitvoerend Comité een interpretatieaanvraag in te dienen zodat de eerder gedane aanvraag toch geen maat voor niets zou zijn geweest.

  Die aanvraag werd op vrijdag verworpen waardoor het lot van Bergen volledig in handen ligt van de licentiecommissie. Derde klasse dreigt voor Bergen en als dat het geval zou zijn, dan is er dit seizoen geen sportieve daler in tweede klasse.

  Ploegen moeten continuïteit kunnen aantonen

  Antwerp moet samen met Verbroedering Geel, White Star Brussels, Tubeke, Eupen en Eendracht Aalst de continuïteit van de club kunnen aantonen.

  Vooral voor Eupen is dat geen sinecure met de 33 spelers die de club onder contract heeft, veelal dure buitenlandse spelers.

  De continuïteit verzekeren wil zeggen dat je als club moet aantonen dat alle lonen, bondstaksen enzovoort gebudgetteerd zijn. Een club die geen sluitende begroting kan voorleggen kan geen licentie bekomen.

  Wat Antwerp betreft vertelde CEO Gunther Hofmans aan Sporza dat de samenwerking met Patrick Decuyper zo goed als rond is.

  Wat betreft Roeselare is er geen probleem met het aantonen van de continuïteit. Roeselare kreeg in december een transferverbod opgelegd en moet kunnen aantonen dat de lonen en bondsschulden tot februari betaald zijn.

  Racing Mechelen en Woluwe Zaventem hebben geen licentie aangevraagd voor tweede nationale en zakken naar derde klasse.

  Eric Dupain