• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "De Poggio blijft de scherprechter, maar dan wel bergaf"

  Het podium in Milaan-Sanremo.

  Met Milaan-Sanremo is het klassieke voorjaar écht op gang geschoten. Sporza-commentator Christophe Vandegoor laat zijn licht schijnen over 9 stellingen. Wat denkt hij over winnaar Degenkolb, de prestaties van de Belgen en het resultaat van Sagan en Cancellara?

  1. De top 3 heeft Parijs-Nice gereden als voorbereiding. Die koers is dus de ideale aanloop.

  Neen, ik vind van niet. Tussen 2000 en 2010 had de winnaar altijd Tirreno-Adriatico gereden. De verklaring van die statistiek was dat de renners na de Tirreno nog maar één keer stevig hoefden te trainen. Van de jongste vijf winnaars had wel enkel Ciolek in 2013 de Tirreno gereden, maar die koers heeft voor mij nog altijd de bovenhand.

  Dat de renners uit Parijs-Nice twee dagen langer konden recupereren? Dat wordt nu veel gezegd, maar de rittenwedstrijden zijn ongeveer even zwaar. In de Tirreno waren er misschien iets meer klimkilometers en slechter weer, maar het omgekeerde is ook al gebeurd. Het is een leuke statistiek, maar het is gevaarlijk om er conclusies uit te trekken.

  2. Voor het vierde jaar op rij staat er geen Belg in de top 10.

  De Fransen haalden gisteren met Nacer Bouhanni voor het eerst in 17 jaar een top 10-plaats. Michel Wuyts zei vorig jaar: "De kans dat ik als commentator nog een Belg zie winnen, is zeer klein." Er is weer een jaartje bij.

  Of dit een teken is voor de rest van het seizoen? Neen, helemaal niet. Met Vanmarcke, Van Avermaet en Gilbert hebben we in de komende koersen toch drie wereldtoppers waar de andere landen jaloers op zijn.

  3. Gilbert en Van Avermaet konden hun ambities niet waarmaken.

  BMC heeft tactisch zeer sterk gereden. Ze hadden een heel duidelijk plan, bijna als enige ploeg. Met Dillier en Oss hadden ze twee hardrijders vooruitgestuurd. Maar zij moesten het zeker niet afmaken. Zij moesten het voorbereidende werk doen voor Gilbert en Van Avermaet.

  Dat duo wilde aanvallen na de afdaling van de Poggio, in die laatste 2 kilometers. Maar dat plan werd gedwarsboomd door de val van Gilbert. Ik had het zonder die valpartij toch graag zien gebeuren. Misschien spreken we dan anders.

  4. De eerste deelname van Tim Wellens is veelbelovend.

  Hij ging goed mee, maar Michael Matthews is amper 8 maanden ouder en staat toch op het podium. José De Cauwer zei: "Meegaan en volgen lukt, maar beslissen of domineren, dat nog niet. Matthews doet mee voor de zege en dat is nog een stap verder." Maar het is knap dat Wellens er nog bij was, want dit is niet echt een koers voor hem. Deze prestatie is veelbelovend voor de komende weken.

  5. De Poggio baarde andermaal een muis.

  Op de Poggio wordt al jaren het verschil niet meer bergop gemaakt, maar wel in de afdaling. Die is veel belangrijker. Die afdaling zorgt voor een ongelofelijke spanning bij de renners. Geen enkel foutje is toegestaan.

  De Poggio blijft de scherprechter, maar al lang niet meer bergop. Wel bergaf. Dat hebben jongens zoals Degenkolb en Kristoff goed begrepen. Gilbert heeft het toch nog geprobeerd, maar al enkele jaren komt er niemand meer solo op de top van de Poggio.

  6. Peter Sagan was weer een topfavoriet, maar maakt het weer niet af.

  Hij reed in de finale weg op het beste moment, net na de afdaling van de Poggio, maar dan hield hij vreemd genoeg zijn benen stil. Dat is voor mij hét moment van de finale. Ik snap het helemaal niet. Hij is een van de grote verliezers.

  Ik weet ook niet wat de rol van ploegmaat Matti Breschel was, die de kat uit de boom keek. Hij wilde voor eigen succes gaan, maar heeft niets gedaan om Sagan te helpen.

  7. John Degenkolb zet de stap naar de top.

  Over enkele jaren zullen we zeggen dat deze zege zijn eerste overwinning in een monument was. Met zijn persoonlijkheid en capaciteiten wordt hij een kruising tussen Laurent Jalabert en Johan Museeuw. Hij heeft alle ingrediënten om het als wereldtopper te maken en het zou mij niet verbazen als hij in de E3 Harelbeke en Parijs-Roubaix meedoet voor de zege.

  Maar: enkele ploegen zullen nu met veel geld zwaaien. Hoe zal hij daar mee omgaan?

  8. Fabian Cancellara staat voor het eerst sinds 2011 niet op het podium.

  Hij zat erbij, maar heeft gewoon gevolgd. In de sprint maakte hij ook een inschattingsfout. Van hem had ik toch een verschroeiende aanval verwacht in de laatste kilometers.

  Of dat een teken is? Dat zullen de komende koersen aantonen. Als hij in de E3 niet meer zo'n geweldige versnelling zou kunnen plaatsen, dan kun je met een vergrootglas naar de Ronde en Roubaix kijken.

  9. Cancellara is de enige dertiger in de top 10. De generatiewissel is een feit.

  Het staat 1-0 voor de jongeren. Op basis van de uitslag is dat gewoon zo, in tegenstelling tot wat onder meer Cancellara en Boonen enkele weken geleden gezegd hebben.

  Maar: in Sanremo heb je geen kasseien. Het is een zenuwachtige koers, maar dat explosieve karakter is er niet echt. Je hoeft niet voortdurend te draaien en te keren.

  In Vlaanderen en Roubaix krijg je vooraan de renners met meer ervaring en inhoud. Daar zullen we pas echt kunnen vaststellen of die generatiewissel er is. Maar Cancellara en co hebben in die koersen nog een streepje voor.